Mint mondta, a vízszint a kritikus 12,7 méter alá süllyedt, így a vizével már tudják majd tölteni a tőle mintegy 150 kilométerre lévő nukleáris létesítmény hűtőmedencéjét.

Hirdetés

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, aki a jövő héten készül egy küldöttség élén az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőműben felmérni a körülményeket, már a héten figyelmeztetett az alacsony vízszintre. Ha ez 12,7 méter alá csökken, abban az esetben nem lehet a vizet átszivattyúzni az atomerőmű hűtőrendszerének ellátásához – mondta. Hozzátette viszont: a tározóban maradt víz arra elég, hogy „még bizonyos ideig” hűteni tudják vele a reaktorokat. Emellett az atomerőmű közelében található hűtőmedence is tele van vízzel, amely néhány hónapra elegendő. Hozzátette, hogy ezért döntő jelentőségű, hogy ez utóbbi épségben maradjon.

A zaporizzsjai atomerőmű reaktorait ugyan leállították, de a fűtőelemeket továbbra is folyamatosan hűteni kell, hogy elejét vegyék a reaktormagok leolvadásának, ami radioaktív szennyezést okozna a környezetben.

A kahovkai Ukrajna egyik legnagyobb tározója volt. A gátat keddre virradóra felrobbantották, a víztározó ezzel gyakorlatilag megsemmisült. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a felrobbantásával.

Korábban írtuk