Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi szakbizottsága hétfőn fogadta el az indítványt, amelyben fenntartható és állandó megoldás elfogadását, valamint egy, a tengeren felvett menedékkérők elosztására szolgáló mechanizmus felállítását sürgették az eseti jellegű megállapodások helyett.

A szövegben kiemelték, hogy a nemzetközi és a közösségi jog is előírja a kimentettek partra szállításának kötelezettségét, azonban Líbia semmiképp nem tekinthető biztonságos országnak.

Emellett hangsúlyozták, hogy a legális, biztonságos migrációs csatornák létrehozása lenne a legjobb módja az emberéletek megmentésének, illetve aláhúzták, hogy a civil szervezetek humanitárius segítségnyújtási tevékenységét nem szabadna kriminalizálni.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoport közleményében leszögezte: a bevándorláspárti
szocialisták és liberálisok újabb durva bevándorláspárti javaslatot „akartak átnyomni az Európai Parlamentben”.

„Ezen javaslat azt az üzenetet akarta közvetíteni, hogy bárki nyugodtan elindulhat Európába, hiszen a tisztázatlan hátterű NGO-k úgyis segítséget nyújtanak nekik a tengeren, és beszállítják őket a kontinensre” – tette hozzá.

„Az EP-ben olyan állásfoglalási indítványt akartak átnyomni a bevándorláspárti szocialisták és liberálisok, amely ahelyett, hogy hatékonyan harcolna az illegális bevándorlás ellen, meghívóként szolgált volna több millió bevándorló számára” – közölte.

„Az NGO-k hajói nem lehetnek ‘taxiszolgálatok’ (…) Ha életeket akarunk menteni, akkor vissza kell állítanunk az európai határellenőrzést, és a segítséget a harmadik országokba kell vinnünk” – tette hozzá.