Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az idő bizonyította, hogy az unió által meghatározott 160 ezer letelepedésre váró bevándorló kvótaalapú elosztásának rendszere nem működik, a rendszer kudarcot vallott – jelentette ki Altusz Kristóf európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár, aki hollandiai tárgyalásairól telefonon tájékoztatta az MTI-t.Altusz Kristóf elmondta, hogy a tárgyalások során nem közeledtek az álláspontok az európai menekültpolitika egyes rendelkezéseivel kapcsolatban, mivel Hollandia nem osztotta Magyarországnak azt a véleményét, amely szerint elfogadhatatlan a menekültek kötelező kvóták alapján történő elosztása.

Thijs van der Plas, a holland külügyminisztérium európai ügyekért felelős főigazgatója azt hangsúlyozta, Hollandia bízik az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodás sikerében és a 160 ezer migráns tagországok között elosztó kvótarendszerben – mondta Altusz Kristóf.
    
Kijelentette, nem csak Törökország az egyetlen ország, amely a szíriai konfliktus szomszédságában menekülteket fogad be, ezért oda kell figyelni és segíteni az észak-iraki térséget, Jordániát és Libanont is.
    
Elmondta, a főigazgatóval egyetértettek abban, hogy a külső határok védelme elengedhetetlen a migrációs válság megoldásához. Hozzátette, Hollandia értette a szolidaritás formáira vonatkozó magyar álláspontot, de nem volt megértő azzal kapcsolatban. Hága számra továbbra sem elfogadható a tagállamok eltérő értelmezése alapján létrejövő európai szolidaritás „flexibilis”, vagy „hatékony” formáiban való részvétel – tájékoztatott a helyettes államtitkár.
    
Altusz Kristóf kijelentette, Ukrajna vízumliberalizációjára szükség van, Ukrajnának európai perspektívát kell biztosítani. Megengedhetetlen, hogy az uniós feltételek ukrán teljesítése után egyes tagországok újabb akadályokat gördítenek a vízummentesség megadása elé.
    
Reményét fejezte ki, hogy az uniós országok brüsszeli állandó képviseleteinek (Coreper) Ukrajna vízummentességéről csütörtökön meghozott elvi megállapodása mihamarabb valóra válik.

MTI