A szavazásra jogosultak többsége ismét fehér cédulát dobott be az urnákba az elnökválasztás második napján is. Tehát senki sem kapott kétharmados többséget, amely az első három fordulóban szükséges az államfő megválasztásához.

Hirdetés

A hétfői első fordulón követett forgatókönyv ismétlődött meg: akkor a szavazásra jogosult 1009 „nagy elektorból” 976 voksolt, közülük 672-en fehér szavazólappal. A második fordulóban a szavazásra jogosultak közül  szintén 976-an voltak jelen, és 527-en szavaztak üres cédulával.

A következő, szerdai forduló eredménye szintén a késő délutáni, esti órákban várható. Ha akkor sincsen eredmény, csütörtöktől már elegendő lesz az ötven plusz egy százalékos többség.

Új fejlemény, hogy Matteo Salvini, a Liga vezetője nyilvánosságra hozta a jobboldali koalíció elnökjelöltjeit: Letizia Moratti nagyvállalkozót, a RAI olasz közmédia volt elnökét, Milánó volt polgármesterét nevezte meg, valamint Marcello Pera filozófust, a jobbközép politikusát, a szenátus volt elnökét és Carlo Nordio volt ügyészt. A jelölteket Salvini sajtótájékoztatón jelentette be Giorgia Melonival az Olasz Testvérek (FdI) elnökével és Antonio Tajanival, a Hajrá, Olaszország! (FI) alelnökével közösen.

Korábban írtuk

A baloldali koalíció nem állított ellenjelölteket, ezzel jelezve, hogy készen áll a jobboldallal történő egyeztetésre – jelentette ki Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke. Az M5S és a baloldal más politikusai „elfogadhatatlannak” nevezték a jobboldali jelölteket. A La Repubblica című, baloldali napilap úgy tudja, a jobboldal negyedik jelöltjének Maria Elisabetta Casellati, a FI politikusa, a szenátus jelenlegi elnöke számít. 

A Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta újságíróknak azt mondta, az lenne a legjobb, ha a pártok bezárkóznának, és addig ki sem lépnének a szobából, amíg nem állapodnak meg az államfő személyéről.

Sajtóértesülések szerint a konzultáció éjszaka is folytatódik. Elemzők rámutattak: minél hosszadalmasabb a pártok közötti egyeztetés, annál kevesebb esélye van Mario Draghi megválasztásának. Az esélyes elnökjelöltek között szerepel továbbra is a kereszténydemokrata Pierferdinando Casini.  A Corriere della Sera úgy vélte, a pártok „időhúzása” nem más, mint politikai zsarolás: feltételekhez kötik Mario Draghi államfői megválasztását, amelyért cserében nagyobb kormányzati szerepet követelnek maguknak az esetlegesen Draghi nélküli kormányban.

A jobboldali Il Giornale az Északi Liga volt vezetője, Umberto Bossi jóslatát idézi, miszerint Mario Draghi a végén államfő lesz, a kormány élén pedig Giancarlo Giorgetti a Liga második embere, jelenlegi gazdasági fejlesztési miniszter helyettesítheti. A jobboldali Giorgetti köztudomásúan bizalmi kapcsolatban áll Mario Draghival, és európai elkötelezettségéről is ismert.