Fotó: shutterstock.com/LCV
Hirdetés

A világjárvány a féléves mandátumra készülő kabinet taktikai célkitűzését, az előrehozott választások kiprovokálását is keresztülhúzta.

A lap felidézte: 2019. november 4-én hét baloldali törvényhozó „árulására” volt szükség a PNL kormányának beiktatásához, de akkor még hallgatólagos megállapodás volt a két nagy párt a PSD és a PNL között arról, hogy előrehozzák – és a 2020 nyarán megtartandó önkormányzati választásokkal egy időben megtartják – a 2020 végén esedékes parlamenti választásokat.

Az Adevarul szerint a PNL számára csak ürügy volt a kétfordulós polgármester-választás körüli – a februári kormánybuktatásig elmenő – parlamenti csata a PSD-vel, de a koronavírus-járvány miatt márciusban már nem vállalhatták a szándékosan kiprovokált kormányválság elnyújtását, amely lehetővé tette volna, hogy – a PNL jelöltjeként államfői tisztségébe újraválasztott – Klaus Iohannis államfő feloszlassa a parlamentet.

A parlament baloldali többsége márciusban másodszor is bizalmat szavazott Orban változatlan összetételű kabintejének, hogy az ország ne maradjon teljes jogkörű kormány nélkül a világjárvány idején, de nemhogy előrehozták volna a parlamenti választásokat, az önkormányzati voksolást is őszre halasztották, a rövid távú célkitűzésekkel beiktatott kormánynak pedig elhúzódó válságkezelésre kellett berendezkednie.

Korábban írtuk

Az Adevarul szerint a PNL-kormánynak „ijesztő pénzügyi egyensúlyozás” közepette sikerült féken tartani a PSD-től örökölt és a baloldali parlamenti többség választási osztogatása – a nyugdíjemelés és a családi pótlék megduplázása – által fenyegetett költségvetési hiányt, sőt, új lendületet adott az állami beruházásoknak, főleg az infrastruktúra-fejlesztés terén. A liberális kormányzás sikerének tartja a lap, hogy – a 2021-27-es uniós költségvetésből és a gazdasági helyreállítási alapból – 80 milliárd eurós támogatást irányzott elő Románia számára az Európai Unió.

A PNL-kormány végül is december 6-ra írta ki a parlamenti választásokat és – előrehozásuk helyett most már – a voksolás elhalasztását próbálja elkerülni. Bár a PNL megnyerte a szeptemberi önkormányzati választásokat, a népszerűtlen kormányzati intézkedések és beváltatlan ígéretek miatt egyre csökken az előnye az ellenzékben fokozatosan erősödő PSD-vel szemben – mutatott rá az Adevarul.