Fotó: ShutterStock.com/Masson
Hirdetés

„Van egy első vizsgálati szakasz, amelyet tudományos értékelésnek nevezünk, és valószínűleg, ahogy hallottuk, ez legalább június közepéig eltart” – mondta Clément Beaune a szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.

„Ezt követően az utolsó fázis az Európai Gyógyszerügynökség véleménye a piacra kerülés engedélyeztetéséről, amely néhány hetet vesz igénybe. Azaz ez nem olyan oltás, amely feltehetően június vége előtt engedélyezett lesz” – tette hozzá.

„Júniusban az Európai Uniónak sokkal több vakcina áll majd rendelkezésére (más gyártóktól), a kereslet kevésbé lesz jelentős (az orosz oltóanyagra)” – hangsúlyozta.

Beaune más francia politikusokhoz hasonlóan úgy vélte, hogy Moszkva gyártókapacitásai korlátozottak, és az orosz kormányt azzal vádolta meg, hogy a Szputnyik V vakcinát propagandaeszközként használja a nemzetközi színtéren.

Korábban írtuk

„Vannak geopolitikai lépések vagy kommunikációs eszközök, amelyeket orosz barátaink arra használnak, hogy mutassák, mennyire jelen vannak az Európai Unióban” – fogalmazott.

Hozzátette: „Ne legyünk naivak, az oroszoknak az Európai Uniót megosztó stratégiája eddig hálaistennek nem működött, néhány bicskaszúrást leszámítva.”

Clément Beaune ugyanakkor hozzátette, hogy a francia kormány „nem zár ki semmilyen megoldást, semmilyen lehetőséget, de ne legyenek illúzióink az orosz vagy kínai vakcinákat illetően”.

A kormánytag azt is elmondta, hogy Franciaország arra kéri az európai tagállamokat, hogy még a nyár előtt tegyék le az asztalra azt a több milliárd eurót, amelyre a koronavírus elleni második generációs oltás kifejlesztésére szükség van, annak érdekében, hogy az Európai Unió ne szenvedjen még egyszer hátrányt az oltóanyagok beszerzésében.

Párizs még a nyár vége előtt egy nemzetközi konferencia összehívását javasolja a kérdésben.

„Sok pénzt kell az asztalra tenni, feltehetően több milliárd eurót” – mondta az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy az Egyesült Államok 14 milliárd dollárral támogatta az első generációs vakcinák kifejlesztését.

A második generációs oltóanyagok a koronavírus fertőzőbb és ellenállóbb variánsai ellen szolgálnak majd.

Clément Beaune jelezte, hogy az Európai Unió új egészségügyi költségvetése ötmilliárd euróról rendelkezik, a kutatásra pedig csaknem 100 milliárd euró áll rendelkezésre. Emellett Párizs szerint nemzeti pénzekkel is hozzá kellene járulni az európai vakcinafejlesztéshez.