„Igen, mint azt bejelentettük, leszállítottuk a Leopard-páncélosokat” – mondta a kancellár.

Hirdetés

A berlini védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a harckocsik mellett lőszer, alkatrészek és két Büffel típusú műszaki mentőpáncélos is megérkezett Ukrajnába a Németországban kiképzett legénységekkel együtt. A mostani szállítmány a már korábban átadott 40 darab Marder típusú lövészpáncélost követi.

„Páncélosaink ígéreteinkhez híven időben megérkeztek ukrajnai barátainkhoz. Biztos vagyok benne, hogy a fronton döntő jelentőségük lesz!” – hangsúlyozta Boris Pistorius német védelmi tárcavezető.

A minisztérium szerint egy második lépésben régebbi típusú Leopard 1A5 harckocsikat fognak szállítani, bár ezeket még üzemképessé kell tenni. Mindez német, holland és dán társfinanszírozással zajlik és az elképzelések szerint az első 25 harckocsit még a nyárig Ukrajna rendelkezésére bocsáthatják, év végéig ezt a számot 80-ra, 2024-re pedig 100-ra tervezik emelni.

Korábban írtuk


Németország mellett Lengyelország, Norvégia, Kanada, Spanyolország és Portugália ígért Leopardokat Ukrajnának. Lengyelország a Leopard 2A4-es típusból négy darabot februárban adott át.