Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A zöldpárti Robert Habeck, német gazdasági miniszter a WirtschaftsWoche német gazdasági lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, „ha az évfordulóra teljes tárolókapacitással rendelkezünk, ha az általunk bérelt négy úszó LNG-tankhajóból kettő már csatlakozik a hálózathoz, és ha jelentős energiamegtakarítást érünk el, akkor bizonyos mértékig átvészelhetjük a telet abban az esetben, ha az orosz gázszállítások megszűnnek”.

A gazdasági miniszter külön hangsúlyozta az energiával való takarékoskodás fontosságát: „a kevesebb gázfogyasztás mindennek a lényege. Ha a következő két évben képesek vagyunk tíz százalékos megtakarításra az iparban és a magánháztartásokban, akkor ez lehetővé teszi, hogy ne kerüljünk vészhelyzetbe. Mindenki csatlakozzon. A nagyobb hatékonyság alapvető eszköz Putyin ellen”.

der Spiegel szemlézte Habeck interjúját, aki kiemelte, hogy a Németország számára megrendelt négy cseppfolyósított földgáz (LNG) hajó közül kettő már most az orosz földgázimport közel negyedét helyettesíti, ennek ellenére figyelmeztetett a gazdasági kockázatokra is,

„még ezen feltételek teljesülése mellett is a gázárak minden bizonnyal nagyon magasak lennének, és a tárolók a tél végére kiürülnének”.

A német szövetségi kormány a tervek szerint négy úszó LNG-terminált állít üzembe. Ezek alkalmas helyen lehorgonyzott különleges tartályhajók, amelyek fogadják az Északi-tengeren, ugyancsak tartályhajókon érkező LNG-szállítmányokat, az anyagot ismét gázneművé alakítják és betáplálják a szárazföldi vezetékrendszerbe.

Korábban írtuk

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.