Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

Gerd Müller a Passauer Neue Presse című lapnak azt mondta, hogy „a gyerekeknek helyben lehet és kell a legjobban segíteni”.

Ezt mutatja az afrikai menekülttáborok példája, amelyekben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és a világszervezet Gyermekalapjával (UNICEF) gyorsan és hatékonyan segítenek a gyerekeknek – mondta a bajor Keresztényszociális unió (CSU) politikusa.

Hozzátette, hogy érthetetlennek tarja a görög és az európai uniós szervek tehetetlenségét. A menedékkérőket befogadó görögországi táborokban „tarthatatlan és embertelen állapotok uralkodnak”. A helyzet az utóbbi hónapokban vált súlyossá, és az Európai Unió „sajnos nem reagált”.

„Nem hagyhatjuk cserben Görögországot, és nem várhatunk, amíg bekövetkezik a katasztrófa”, Európának haladéktalanul és hathatósan segítenie kell a menekülthelyzet rendezésében – mondta a miniszter.

Az utóbbi hetekben először a Die Linke (Baloldal) nevű ellenzéki párt, majd az ugyancsak ellenzéki Zöldek követelték, hogy a szövetségi kormány a görögországi táborok súlyos helyzetére tekintettel vegyen át több ezer, felnőtt kísérő nélküli kiskorú menedékkérőt. A követelést legutóbb a Zöldek egyik társelnöke, Robert Habeck ismételte meg egy vasárnapi lapinterjúban, amelyben kiemelte, hogy „az emberiesség parancsa” azt diktálja, hogy a berlini vezetés a lehető leggyorsabban fogadjon be négyezer, Görögországban tartózkodó felnőtt kísérő nélküli menedékkérő gyermeket.

A gyermekek azonnali, feltételek nélküli és egyoldalú – az EU-s partnerekkel folytatandó egyeztetés nélküli – befogadásának gondolatát Gerd Müller mellett a kormányoldal számos további politikusa is elutasította, és az ellenzéki Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről is bírálták.

Robert Habeck javaslata csupán egy karácsonyra időzített „PR-akció”, és nem a menekültek problémáinak felelősségteljes megoldását szolgálja – mondta Linda Teuteberg, az FDP főtitkára.

Hasonlóan fogalmazott a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Steve Alter is, aki a hétfői berlini kormányszóvivői tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tárcavezetőnek, Horst Sehhofernek „nem szenteste előtt két nappal jutott eszébe”, hogy segíteni kellene a menekülteknek, hanem már régóta ezért dolgozik.

A német kormány elkötelezettségét jelzi az az 55 kamionnal Athénba eljuttatott segélyszállítmány is, amely mintegy tízezer Görögországban tartózkodó menedékkérő helyzetét javítja – tette hozzá Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő, kiemelve, hogy Berlin továbbra is a menekültügy tartós és európai uniós szintű rendezését, az „európai megoldást” tartja a legfontosabbnak.

Az EU területére lépő menedékkérők ügyét „Németország nem tudja megoldani egyoldalúan” – mondta a helyettes kormányszóvivő.

Ugyanakkor Türingia tartomány kormánya, amelyet a Baloldal vezet, valamint a tartományi rangú Berlin kormánya, amelyet a szociáldemokraták (SPD), a Baloldal és a Zöldek koalíciója alkot, hétfőn ismét jelezte, hogy hajlandó befogadni Görögországban tartózkodó kiskorú menedékkérőket.