Fotó: ShutterStock/photocosmos1
Hubertus Heil
Hirdetés

Nancy Faeser és Hubertus Heil Kijevben megbeszélést folytat Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszterrel, Szerhij Kruk polgári védelmi vezetővel, Julia Szviridenko miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel, Okszana Zsolnovics frissen kinevezett szociálopolitikai miniszterrel, valamint Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel. Ezenkívül ellátogatnak az ukrán főváros Irpin nevű külvárosába, ahol az Oroszország indította háború előtt 50 ezer ember lakott, de mára szinte teljesen elpusztult.

A megbeszélések középpontjában elsősorban az áll, hogy mikképpen javítható az ukrán rendőrkapitányságok, a tűzoltóállomások, a katasztrófavédelem és a mentőegységek működése és hatékonysága a háború sújtotta országban. Tárgyalnak a kiberbiztonság, a fegyvercsempészet, az aknamentesítés helyzetéről, valamint a háborús bűnök törvényszéki és igazságügyi feldolgozásának állapotáról is.

Szóba kerül majd az ukrán menekültek jelenlegi státusza, jövőbeli kilátásaik Németországban, valamint lehetséges visszatérésük Ukrajnába.

A német delegáció generátorokat és légi felderítést végző, pilóta nélküli robotrepülőgépeket (drónokat) tartalmazó segélyszállítmányokat is átad az ukrán félnek.

Korábban írtuk

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy az amerikai HIMARS rakétavédelmi rendszer használatával az ukrán hadsereg 50 orosz lőszerraktárt semmisített meg. „Ez elvágja logisztikai vonalaikat, és megszünteti az (orosz erők) azon képességét, hogy aktív harcot folytassanak, illetve nehéztüzérséggel lőjék az ukrán csapatokat” – fejtette ki az orosz védelmi tárca vezetője televíziós nyilatkozatában.