A Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) még a nyári törvényhozási szünet előtt napirendre vennék a transzszexuális törvény reformjának kérdését Németországban. A két párt az új önrendelkezési törvény elfogadtatása révén egy 40 éve hatályban lévő jogszabályt írna felül.

Hirdetés

A jelenlegi transzszexuális törvény adja meg a kereteit annak, hogy transzneműek milyen feltételekkel változtathatnak nemet és nevet. Megjegyzendő, hogy e törvény részleges alkotmányellenességét mondta ki az alkotmánybíróság akkor, amikor arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lehet standardokat felállítani az egyes személyek szexuális önrendelkezésére vonatkozóan. 

Az  SPD és az uniópártok (CDU / CSU) közös célként tűzték ki a témakör jogszabályi reformját, amelyből azonban az utóbbiak kihátráltak, ugyanis a kormánypártok még a felvállalt politikai konfliktusok árán sem tudtak megegyezni a végleges szövegben.

Azzal a nagykoalíció is egyetért, hogy a törvény reformja időszerű lenne, a megvalósítás okoz inkább problémát. Az SPD koncepciója arra irányult, hogy a pszichológiai értékelést egyfajta tanácsadás váltsa fel. A párt képviselői azzal érveltek, hogy a transzszexualitás nem betegség, éppen ezért nem kell bevonni orvosszakértőt sem a nemváltoztatás regisztrálásához.

Korábban írtuk

A CDU / CSU ellenben úgy vélte, hogy legalább a kiskorúak esetében szükséges megtartani a pszichológiai értékelést

– szerintük ugyanis így megelőzhető az, hogy a fiatal transzszexuálisok a nemváltoztatást követően meggondolják magukat.

A teljes cikket a Mandiner.hu oldalán olvashatja.