Az RKI pénteken ismertetett kimutatása szerint az utóbbi hét napon nagyjából 2,3 millióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 9 millió lehet az új megbetegedések száma a 84,1 millió lakosú országban.

Hirdetés

Ilyen magas számokat eddig csak az erős influenzahullámok legsúlyosabb heteiben regisztráltak. A felső légúti fertőzések őszi-téli szezonja a szokásosnál korábban is kezdődött, már októberben emelkedésnek indult az esetszám. Ugyanakkor a december eleji csúcshoz képest – amikor egy hét alatt tízmillióan betegedhettek meg – némileg javult a helyzet. Ez annak tulajdonítható, hogy csökkent az új esetek száma a kisgyerekeknél és a gyerekeknél, azaz a 0-4 éves és az 5-14 éves korosztályban.

A betegektől vett minták többségében, 55 százalékában influenzavírust találtak. A második leggyakoribb kórokozó a légúti óriássejtes vírus (RSV) 15 százalékos aránnyal. Ez főleg kisgyermekeket fertőz meg, és terjedése több tartományban már a teljesítőképességet fenyegető mértékben terheli a csecsemő- és gyermekgyógyászati kórházi osztályokat és a gyermekgyógyászati klinikákat. Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) a minták 5 százalékában mutatták ki.

A SARS-CoV-2 terjedésének fékezését szolgáló korlátozások miatt az utóbbi két évben elmaradt az infulenzajárvány Németországban, ezért szakértők attól tartanak, hogy az új szezonban egy átlagos évhez képest több ember szervezete lehet fogékony az influenzavírusra, amely előtt ismét nagyobb tér nyílik, mert a koronavírus-járvány enyhülésével a legtöbb korlátozást visszavonták.

Korábban írtuk

Azonban a szezon lefolyását az eddigi adatok alapján nemigen lehet megjósolni, mert az influenzahullámok gyakran csak a január-februári időszakban tetőznek.