Németország egyértelmű fordulatot hajtott végre a bevándorláspolitikában, a magyar és a német kormány álláspontja között már nincs „olyan nagy” különbség – mondta Gulyás Gergely Berlinben a közmédiának.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

A Miniszterelnökség élére jelölt fideszes politikus kiemelte, hogy Magyarország megvédi a határait és betartja a szabad mozgást biztosító, belső határellenőrzés nélküli európai uniós övezet működéséről szóló schengeni egyezményt. 
    
Mint mondta, „most már csak abban kell egyetértenünk, hogy mindenféle kötelező elosztási rendszert erkölcsi alappal, és éppen a schengeni szabályok betartása miatt és a Lisszaboni Szerződés alapján joggal utasítunk el”.
    
„A kötelező szétosztás tekintetében van vita köztünk, de ez már nem egy elvi álláspontbeli vita, hanem egy helyzetkülönbségből adódó nézeteltérés” – tette hozzá.
    
Elmondta: Németország 2015-ben „elég felelőtlen módon járt el”, egymilliónál is több embert fogadott be, és „ennek a következményeit szeretné másokkal megosztani”.
    
Magyarország nem ért egyet ezzel a törekvéssel, abban viszont már egyetértés van, hogy az Európai Unió (EU) külső határát meg kell védeni, és „ez a legfontosabb” – húzta alá Gulyás Gergely.
    
„Azt sajnos még nem látjuk az EU-ban, hogy ennek a kötelezettségnek az elmulasztása szankciókkal járna” – tette hozzá.
    
Hangsúlyozta: Magyarország számára elfogadhatatlan minden politika, amely a kötelező elosztás felől közelíti meg a migráció kérdését, a magyar álláspont szerint éppen ellenkezőleg, a külső határ védelme felől érdemes elindulni, mert ez a garancia arra, hogy „nem növekedik tovább a baj, amely előállt a 2015-ös döntések következtében”.
    
Gulyás Gergely Berlinben a többi között részt vesz a Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet – a Fonó Budai Zeneház zenediplomáciával foglalkozó nemzetközi irodája – Magyarország Európában – Európa Magyarországon című rendezvényén, amelyet a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnökével, Hans-Peter Friedrichhel, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusával közösen nyit meg.
    
A közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: „reméljük, hogy a következő ciklus a jobb megértés jegyében telhet”. 
    
Gulyás Gergely hozzátette: „sajnos a tolerancia hiányával találkozunk Berlinben, bármennyire sokat is beszélnek Nyugat-Európában a toleranciáról”. 
    
A magyar kormány kereszténydemokrata politikát folytat, de ennek a politikának „ma Németországban nincs nagy divatja”, a kereszténydemokrata politikát csak „óvatosan, félve” lehet vállalni, még akkor is, ha „paradox módon” a legnagyobb német kormánypárt egy kereszténydemokrata erő.
    
„Éppen ezért fontos az állandó párbeszéd a kormányok, és a pártok között is” – mondta a Fidesz politikusa.
    
Hans-Peter Friedrich a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Németország a menekültpolitikában 2015 óta „közeledett a realitásokhoz, és így a magyar politikához is”.
    
Magyarország 2015-ben „azonnal felismerte, hogy fontos a schengeni határ védelme”, és kezdettől fogva eleget is tesz határvédelmi kötelezettségeinek. 
    
Németország viszont a jogi szabályozáson felülemelkedve, politikai alapon „más döntést hozott, ami hiba volt, de már megtörtént a korrekció” – mondta a CSU-s politikus.
    
Hangsúlyozta, hogy a német és a magyar álláspont sokkal közelebb van egymáshoz, mint ahogyan sokan gondolják, de ezt a közeledést nem mindenki akarja elismerni. Időközben a Bundestagban is megváltozott a viták hangneme, és már azok közül is sokan a realitások talajáról kiindulva közelítik meg a menekültpolitika kérdéseit, akik 2015-ben kitörő örömmel fogadták a menekülteket.
    
Gulyás Gergely a rendezvényt megnyitó köszöntőjében kiemelte: remélhetőleg „magunk mögött hagyjuk a 2015-ös vitákat”, azonban Európa biztonságáról mindenképpen gondoskodni kell, és ehhez elengedhetetlen a külső határ jól megszervezett védelme.
    
Hozzátette, hogy az új magyar kormány az utóbbi nyolc évben elért eredmények megőrzésére, a stabilitás és a gazdasági fejlődés fenntartására, a szabadság és az európai értékek védelmére törekszik. 
    
Ezen értékek védelméhez gondoskodni kell az európai társadalmak biztonságáról – hangsúlyozta Gulyás Gergely. 
    
Hozzátette: Magyarország készen áll arra, hogy Németországgal, a visegrádi országokkal és valamennyi további EU-tagállammal együttműködve részt vegyen a Nagy-Britannia kiválása, a „Brexit utáni Európa” felépítésében.
    
A Magyarország Barátai Alapítvány és a Philidor Intézet rendezvényén 23 magyar művész lépett fel, köztük olyan hírességek, mint Sebestyén Márta és Harcsa Veronika énekesnők,vagy Molnár-Madarász Melinda ruhatervező, aki a történelmi Magyarország számos tájegységének hagyományos viseleteit gondolja újra a Meyke márkanévvel forgalmazott kollekcióival.  
    
A produkciók a zenén, a táncon és a divaton keresztül mutatták be a magyar kultúra európai beágyazottságát. A rendezvényt a berlini magyar nagykövetségen tartották több száz meghívott vendég, köztük magas rangú német politikusok és diplomaták részvételével.