Jens Spahn ügyvezető egészségügyi miniszter berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy az előző nap elhatározott szigorításokat „későn, sokak számára sajnos túl későn” vezetik be, és hatásuk csak hetek múlva érződik majd, ezért a kórházak terhelése tovább emelkedik, és karácsony körül érheti el „szomorú csúcspontját” – mondta a miniszter.

Hirdetés

A nyomás akkor is emelkedik, ha mindenki betartja az összes járványügyi szabályt, mert „a tegnap, a tegnapelőtt és a ma azonosított fertőzöttek egy része minden bizonnyal intenzív osztályon találja magát a jövő héten vagy az azt követő héten” – jegyezte meg Jens Spahn, utalva arra, hogy a járvány negyedik hullámának eddigi tapasztalatai szerint a fertőzöttek 0,7 százaléka a fertőződés megállapításától számított hét-tíz napon belül intenzív kezelésre szorul.

Elmondta: azzal számolnak, hogy a karácsony körüli tetőzés idején ötezernél is több Covid-19-es esetet kell majd ellátni az intenzív osztályokon.

Lothar Wieler, a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője az utóbbi napok enyhén javuló járványügyi statisztikáiról elmondta, hogy korai volna trendfordulóként értékelni az adatokat. Kiemelte, hogy a helyzet egyelőre súlyos, a vírus annyira elszabadult, hogy a lakosság több mint egy százaléka – 926 ezer ember – „aktív eset”, és a nem regisztrált fertőződésekkel együtt akár három százalék is lehet ez az arány.

Korábban írtuk

Kiemelte, hogy a kapacitáshiány miatt már 5 százalékkal csökkent a daganatos betegeken elvégzett műtétek száma a járvány előtti időszakhoz képest, és egyelőre a helyzet további romlásával kell számolni.

A miniszter és az RKI vezetője egyaránt hangsúlyozta, hogy a sok rossz hír mellett az oltási kampány gyorsulása igen kedvező fejlemény. Az utóbbi napokban sikerült „életet lehelni” a kampányba – fogalmazott Jens Spahn, utalva a kormány új adataira, amelyek szerint az utóbbi hét napon naponta átlagosan 719 ezer – másodpercenként több mint nyolc – adag oltást adtak be, míg november elején 250 ezer körül volt ez a szám.

A miniszter kiemelte, hogy nem kell vakcinaellátási gondoktól tartani, van elég oltóanyag ahhoz, hogy az eddigi 125,5 millió adag után karácsonyig beadjanak további 30 millió adagot.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtöki megállapodása szerint az egész országra kiterjesztik a Berlinben második hete alkalmazott szabályt, miszerint az oltatlanok kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be. A Covid-19 elleni védőoltással nem rendelkezőket kitiltják a kulturális, és az egyéb szabadidős intézményekből is.

A tanácskozáson egyebek között arról is döntöttek, hogy szilveszterre és újévre minden tartományban gyülekezési tilalmat vezetnek be, és betiltják a tűzijátékok használatát és árusítását.

Az RKI pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 74 352 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ez csaknem 3 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 76 961-nél. Az új esetekkel együtt 6 051 560 fertőződést regisztráltak a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 390 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 102 568-ra emelkedett.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, csütörtöki adatai szerint 4793 embert ápolnak a Covid-19 miatt a németországi intenzív osztályokon. Ez ugyan majdnem ezerrel elmarad a járvány második hullámának legnehezebb szakaszában, tavaly karácsonykor mért 5762-es csúcstól, de 467-tel több az egy héttel korábbinál. A kimutatás szerint országszerte 22 149 intenzív ágyat üzemeltetnek, és ezeknek csupán nagyjából 10 százaléka, 2243 ágy szabad.