Egy jezidita tinilány, akit az Iszlám Állam adott el rabszolgának, a BBC-nek arról mesélt, hogy miután Németországba került, az utcán találkozott újra egykori fogva tartójával.

Képernyőfotó: bbc.com

Képernyőfotó: bbc.com

Ashwaq még csak 14 éves volt, amikor az Iszlám Állam katonái lerohanták Irak északi részét, benne a jezidik földjével.

Nők ezreit rabolták el szexrabszolgának, köztük Ashwaq-ot is, akit 100 dollárért adtak el egy Abu Humam nevű férfinak. 

A lányt számtalanszor összeverték és megerőszakolták, mígnem aztán három hónap kínzás után meg nem tudott szökni. Ezt követően édesanyjával és fiútestvérével Németországba menekültek.

Néhány hónappal ezelőtt az utcán, egy bevásárlóközpont előtt arra lett figyelmes, hogy valaki a nevét mondja.

„Iskolába menet megállt mellettem egy autó” – mesélte Ashwaq a BBC-nek. – „A férfi a kormány mögött ült. Németül szólt hozzám és azt kérdezte, ‘Te vagy Ashwaq?’ Annyira megijedtem, hogy reszkettem. Azt válaszoltam: ‘Nem. Maga kicsoda?’”.

A lány szerint a férfi így felelt: „Ashwaq-ként ismerlek. Abu Humam vagyok”. Eztuán átváltott arab nyelvre és azt parancsolta a lánynak, ne hazudjon neki: „Ismerlek. Tudom, hol laksz és kivel”. 

„Soha életemben nem gondoltam volna, hogy ilyen történik majd Németországban” – nyilatkozta a lány. – „Elhagytam a családomat és a hazámat, és Németországba költöztem, hogy elfelejtsem a veréseket és a fájdalmat. Nem számítottam arra, hogy összefutok az iszlamista fogva tartómmal és ő mindent tud majd rólam”.

A német szövetségi ügyész azt mondja, Ashwaq bejelentette az esetet a rendőrségen, ahol azt tanácsolták neki, azonnal szóljon, ha újra látja a férfit. Ashwaq azt is kérte a rendőröktől, nézzék meg a bevásárlóközpont térfigyelő kameráit, ám ez nem történt meg.

„Egy teljes hónapot vártam” – meséli, ám nem kapott semmiféle hírt.

Annyira rettegett attól, hogy a férfi újra megtalálja, hogy visszatért Észak-Irakba, maga mögött hagyva Schwäbisch Gmünd városát, amitől azt remélte, egy új élet színhelye lehet.

Frauke Köhler, a német főügyészség szóvivője azt nyilatkozta, mindent megtettek, hogy megtalálják Abu Humamot, de nem jártak sikerrel. Mire júniusban újra megpróbálták felvenni a kapcsolatot Ashwaq-kal, a lány már Irakban volt. Azonban német aktiviták szerint a lány esete nem feltétlenül egyedi. Ashwaq maga is azt mondta, hallott hasonló történeteket olyan jezidita lányoktól, akik megszöktek az iszlamisták fogságából.

„Ha az egész világ elpusztulna, akkor sem mennék még egyszer Németországba” – állítja a lány.

Sok más jezidihez hasonlóan Ashwaq családja is Ausztráliában adott be menedékkérelmet. A hatalmas szigetországban programot indítottak olyan nők számára, akiket az Iszlám Állam tartott fogságban.