Fotó: Oleksandr Lipko/shutterstock.com

A Német Szociáldemokrata Párt, az SPD parlamenti frakciója – stílusosan – november 7-én mutatta be a Bundestagban az általa kidolgozott bevándorlási törvény koncepcióját. A dokumentum a kedvezőtlen demográfiai folyamatokból vezeti le egy bevándorlási törvény megalkotásának szükségességét.Az SPD szerint Németország a következő tíz évben több mint hatmillió aktív foglalkoztatottat veszít el. A kieső népesség, az egyes gazdasági ágazatokat sújtó munkaerőhiány pótlására az „Európai Unión belülről történő bevándorlás” (figyelem, Magyarország!), a „belföldi munkaerő mobilizálása”, (tovább)képzése, a már Németországban élő migránsok munkaerőpiaci integrálásának javítása „együttesen sem jelent elégséges megoldást”.

A törvénynek ezért az lenne a célja, hogy lehetővé tegye és ösztönözze a képzett munkaerő szabályozott bevándoroltatását a nem uniós tagállamokból Németországba.

A dokumentum készítői által túlbonyolítottnak és rugalmatlannak tartott hatályos rendelkezésekkel szemben az új „szabályozott bevándorlás„ alapjául egyrészt egy létszámkvóta szolgálna, amelyet a törvényhozás a német munkaerőpiac szükségleteihez igazodóan évente állapítana meg, másrészt pedig a kanadai bevándorlási törvény mintájára egy pontrendszer a bevándorlókkal szemben támasztott részletes alkalmassági követelmények (életkor, képzettség, nyelvismeret, németországi beilleszkedési esélyek stb.) érvényre juttatására.

A dokumentum szerint a bevándorlási törvénnyel a német gazdaság érdekeinek érvényesülése mellett a menekültügyre háruló terhek is csökkennének. Végül, de nem utolsósorban: a koncepció szerint az is indokolja a bevándorlási törvény megalkotását, hogy „a jobboldali populizmus újbóli előretörése és az azzal járó rasszista erőszak, világos állásfoglalást követel amellett, hogy Németország bevándorlási célország”.

A szociáldemokraták célja, hogy még a 2017-es országgyűlési választások előtt elfogadtassák a törvényt. Erre azonban kevés esély mutatkozik. A CDU ugyan nem zárkózik el teljesen az elképzelés elől, a megvalósítását azonban nem tekinti sürgősnek. A CSU álláspontja elutasító, szerintük a bevándorlást nem szabályozni, hanem megállítani kell. A Zöldek szerint a törvénytervezet révén a már létező szabályok válnának bonyolultabbá, a Baloldal (Die Linke) pedig egyenesen „neoliberálisnak és rasszistának„ nevezte az elképzelést, amely „a tőkének kedvezőbb kizsákmányolási lehetőséget nyújt, és bérdömping a célja”.

demokrata.hu

forrás:

http://www.faz.net/aktuell/politik/fluechtlingskrise/spd-praesentiert-entwurf-fuer-neues-einwanderungsgesetz-14517081.html

http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/spd-plan-einwanderungsgesetz-mit-punktesystem-soll-noch-2017-kommen-14514952.html