Nemi erőszak és más bűncselekmények miatt ítéltek el egy mexikói migránst, aki illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban és eleddig hússzor utasították ki az országból – írja a Fox News hírcsatorna honlapja.

Képernyőfotó: FoxNews.com


Képernyőfotó: FoxNews.com

Oregon államban pénteken ítélték 35 év börtönbüntetésre a mexikói Sergio Jose Martinezt, miután bűnösnek találták két nőn elkövetett emberrablás, nemi erőszak, betörés, rablás és egyéb bűncselekmények elkövetésében.

A férfi az ítélet kihirdetése után a tárgyalóteremben azt mondta az áldozatok hozzátartozóinak, hogy a pokolban újra találkozik majd velük.

A 31 éves Martinezt egy héttel a támadások előtt helyezték szabadlábra az Oregon állambéli Portlandben annak ellenére, hogy a Bevándorlási és Határvédelmi Hivatal (U.S. Immigration and Customs Enforcement; ICE) külön kérvényezte, hogy addig ez ne történjen meg, amíg ők őrizetbe nem veszik.
Oregon volt ugyanis az Egyesült Államok első “menedékállama”, amely az illegális bevándorlókat nem hajlandó átadni a szövetségi szerveknek. Michael Reese seriff erre hivatkozva tagadta meg az ICE kérését.
“A bíróság döntésének értelmében történt szabadlábra helyezése” – mondta a seriff, bár elismerte, hogy Martinezt korábban már kiutasították az országból és “visszatérve újabb bűncselekményeket követett el”.

Jeff Sessions főállamügyész már szeptemberi, Oregon államban tett látogatásakor kiemelte Martinez ügyét, és azt sürgette, hogy azok a helyi hatóságok, amelyek nem hajlandók a szövetségi szervekkel együttműködni, vizsgálják felül álláspontjukat.

Martinez két nőt támadott meg Portlandben július 24-én, az egyiküket saját otthonában, a másikat egy parkológarázsban. 

Az ítélet kihirdetése előtt – amely közben Martinez többször mosolygott – megszólalt az egyik áldozat, és a másik áldozat két családtagja is. Az egyik áldozat bátyja azt mondta: “Sergio, nem létezik elég súlyos büntetés. Jobb lenne, ha a pokolban rohadnál”.

“Szívszorító volt végighallgatni, milyen messzemutató következményei vannak egy erőszakos bűncselekménynek és az milyen érzelmi sérüléseket okoz” – nyilatkozta az ítélethirdetés után Amity Girt helyettes kerületi ügyész.

Martinez ügyvédje, Jonathan Sarre azt állította, védencének “több mentális betegsége is van”. Ezzel szemben az orvosszakértő azt állapította meg, hogy Martinez mentális állapota lehetővé teszi, hogy részt vegyen a tárgyalásokon.

Martineznek a teljes büntetést le kell töltenie, és 35 múlva az ICE őrizetbe veheti – amennyiben nyilvántartják szabadlábra helyezésének időpontját.
Addigra a férfi 66 éves lesz.

(SVÁ)