A szerb államfő szerint nem az a fontos, milyen széken és milyen pózban ült a tárgyalás során, hanem hogy Szerbia érdekeit védte, és olyan megállapodással tért haza, amivel a szerb nép elégedett lehet.

Hirdetés

Maria Zaharova a közösségi médiában azt írta, ha legközelebb valaki úgy találja szemben magát az amerikai elnökkel, ahogyan Aleksandar Vucic, akkor vegyen fel olyan pózt, mint Sharon Stone az Elemi ösztön című filmben, és a szóvivő a mondandóját csatolt képekkel is illusztrálta.

A szerb elnök nem kívánt hosszan reagálni Zaharova Facebook-bejegyzésére, megtette ezt helyette Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter, valamint Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője.

A védelmi tárca vezetője szerint kommentjével Zaharova megsértette a szerb elnököt, és mindazokat, akik Szerbiát és Oroszországot a közösségi médiánál komolyabb helyeken védik. „Vucic sem a népét, sem a baráti nemzeteket soha nem hagyta el, nem sértette meg, nem alázta meg” – fogalmazott Aleksandar Vulin, majd hozzátette: Vucic után a tettek maradnak meg, Zaharova után pedig csak a szégyenletes gonoszsága.

Korábban írtuk

Marko Djuric pedig közölte, a szerb elnöknek soha egy rossz szava nem volt Oroszországról, még a Fehér Házban sem beszélt az orosz érdekek ellen. Hozzátette: Vucic másfél órát is várt arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja, és soha nem kért ehhez különleges széket. „Nem engedem meg, hogy a büszke Szerbiát támadja! Szégyellje magát!” – zárta Twitter-bejegyzését a Koszovó-ügyi iroda vezetője.

Maria Zaharova azóta válaszolt a szerb reakciókra, módosította kiírását, és közölte, félreértették a szavait, ő éppen az amerikaiak felsőbbrendűségi érzését igyekezett bírálni szavaival.

A közösségi médiában többen foglalkoztak azzal is, hogy Vucic minapi washingtoni tárgyalásait követően úgy tűnt, Donald Trump sajtótájékoztatóján értesült csak arról, mit is foglal magában az a szerződés, amit aláírt. Vucic erre úgy reagált, nem azon lepődött meg, hogy mit tartalmaz a dokumentum, hanem csak hirtelen nem volt benne biztos, hogy jó dosszié fekszik-e előtte, ezért ellenőrizte a tartalmát.


FRISSÍTÉS – Telefonon tájékoztatta washingtoni tárgyalásairól Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Aleksandar Vucic szerb elnök – közölte vasárnap a moszkvai diplomáciai tárca.

A külügyminisztérium szerint Lavrov hangsúlyozta a „Koszovó ügyében történt óraegyeztetés kontextusában”, hogy Oroszország álláspontja változatlan, miszerint a tartós rendezést az ENSZ BT 1244-es határozata alapján kell keresni. A telefonbeszélgetésről készült szerb tájékoztatás azt emelte ki, hogy a felek közötti viszony „őszintén baráti”, valamint, hogy Belgrád és Moszkva folytatja közös projektjeit és támogatni fogja egymást a nemzetközi porondon.

Vucic „történelmi jelentőségűnek” minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő szerbiai látogatását.

Korábban a Fehér Ház közölte, hogy a szerb és a koszovói fél Washingtonban megállapodott a gazdasági kapcsolatok rendezéséről. Vucicot és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnököt az aláírási szertartást megelőzően röviden fogadta Donad Trump amerikai elnök.

A szerb sajtó kiemelte, hogy Belgrád és Pristina egyezségéből kimaradt az egymás kölcsönös elismeréséről és a nemzeti kisebbségek kölcsönös védelméről rendelkező cikkely.

A washingtoni találkozót követően bírálatot váltott ki szerb vezetők részéről, hogy Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebookon egy fotót és rosszul elsült megjegyzést fűzött ahhoz a felvételhez, amely Vucicot az íróasztala mögött helyet foglaló Trumppal szemben ülve ábrázolta.

„Ha önt meghívták a FH-ba és úgy állították be az ön székét, mintha kihallgatáson lenne, üljön úgy, mint a kettes számú fotón” – írta Zaharova, akinek a protokollkép alá az Elemi ösztön című amerikai filmnek azt a pillanatát ábrázolja, amikor a nyomozók előtt rövid szoknyában ülő Sharon Stone épp arra készül, hogy megcserélje a keresztbe vetett lábát.

Vucic a szóvivő bejegyzését „primitvizmusnak” minősítette és más szerb politikusok is rosszallásukat hallaták az ügyben. Zaharova később elnézést kért és azt írta, hogy a posztját félreértelmezték. Magyarázata szerint az amerikaiak arroganciáját kívánta elutasítani, akik rendszeresen protokolltrükkökkel próbálnak meg olyan látszatot kelteni, mintha kivételezettek lennének.