II. Erzsébet királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

Hirdetés

III. Károly király péntek délután Balmoralból repülőgéppel Londonba indult, és este a Buckingham-palotában audiencián fogadja Liz Truss miniszterelnököt. A londoni alsóház péntek délelőttre tervezett vitáját törölték, és a képviselők délután késő estig tartó – várhatóan tízórás – ülést kezdtek, megemlékező felszólalásokkal adózva II. Erzsébet királynő emlékének.

Liz Truss nyitó felszólalásában úgy fogalmazott: II. Erzsébet királynő hazája legnagyszerűbb vezetői közé tartozott, életében több mint száz országot keresett fel, és ő volt az Egyesült Királyság első számú diplomatája.

Délben megszólaltak az ősi londoni koronázó templom, a Westminster apátság, valamint a Szent Pál székesegyház, a windsori kastély és számos ősi vidéki katedrális harangjai. A londoni Hyde Parkban délután 96 ágyúlövésből álló díszsortűzzel emlékeztek meg a 96 esztendősen elhunyt királynőről.

Országszerte számos sporteseményt – köztük labdarúgó és krikett-mérkőzéseket – töröltek. Az angol futballbajnokság első osztálya, a Premier League bejelentette, hogy az összes hétvégi mérkőzést későbbre halasztja.

Ugyancsak törölték a világ egyik legnagyobb zenei rendezvénysorozata, a BBC Proms pénteki eseményeit és a szombatra tervezett nagyszabású zárókoncert, a Last Night of the Proms is elmarad.

A legnagyobb brit közlekedési szakszervezet, az RMT pénteken bejelentette, hogy törli a vasúti dolgozók jövő hétre meghirdetett kétnapos sztrájkját, és lefújták az ugyancsak a jövő hétre tervezett országos postássztrájkot is.

A színházi előadások nem maradnak el, de a közönség és a színészek egyperces néma főhajtással emlékeznek meg II. Erzsébet királynőről az előadások kezdete előtt. A brit kormány péntek délután kiadott ajánlásgyűjteménye hangsúlyozza, hogy nem kötelező a kulturális rendezvények és a sportmérkőzések törlése vagy elhalasztása a nemzeti gyász időszakában, de a szervezők tisztelgő gesztusként fontolóra vehetik ezeknek a rendezvényeknek a lemondását a néhai uralkodó temetésének napján.

Az ajánlás szerint a múzeumoknak, képtáraknak és a hasonló közgyűjteményeknek sem kötelező bezárniuk, de a királynő temetésének napján ezek az intézmények is dönthetnek úgy, nem nyitnak ki.

A királynő koporsóját a következő napokban szállítják Balmoralból Londonba, és először a Buckingham-palotába, majd a Westminster Hallba, a londoni parlament legősibb épületébe viszik, ahol felravatalozzák. A tervek szerint a londoniak napi 23 órában róhatják le kegyeletüket a néhai uralkodó ravatalánál.

A búcsúszertartás várhatóan tíz napon belül, a Westminster apátságban lesz; a ceremóniára számos külföldi állam- és kormányfőt várnak Londonba. A néhai uralkodótól katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek búcsút.

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen, 1965-ben bekövetkezett halála után. A királynőt egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A Buckingham-palotánál csütörtök este óta gyászolók tízezrei gyülekeznek, és a palota parkjának kerítése melletti járdákat virághegyek borítják. A gyász hasonló megnyilvánulására legutóbb III. Károly király néhai felesége, Diana hercegnő éppen 25 esztendővel ezelőtti halála után volt példa a palota környékén.

Dianát – aki akkor már elvált Károlytól – 1997 augusztusának utolsó napján érte halálos autóbaleset Párizsban.

A királynő halála nyomán várhatóan megkezdődik az Angliában és Walesben forgalmazott készpénzek cseréje, mivel a Bank of England – a brit jegybank – által kibocsátott bankjegyeken és érméken kivétel nélkül a néhai uralkodó portréja látható.

A Skóciában és Észak-Írországban kiadott pénzek nem a királynő arcmását viselik.

Angliában és Walesben hozzávetőleg 4,5 milliárd olyan bankjegy van forgalomban – összesen 80 milliárd font értékben -, amelyekre a volt uralkodó portréját nyomtatták. Ezek továbbra is érvényes fizetőeszközök, és cseréjük fokozatos lesz.

A hétvégén várhatóan hivatalosan megváltoztatják a brit nemzeti himnusz szövegét is, amely 1952 óta tartalmazza a „God Save the Queen” – Isten óvja a királynőt – hangzatú verssort. Az új verssor – hetven év óta először – ismét úgy hangzik majd, hogy „God Save the King”.

Korábban írtuk