Fotó: MTI/EPA/AAP/Bianca De Marchi
Helyiek egy árvízzel elöntött területen az új-dél-walesi Windsorban 2022. március 9-én
Hirdetés

Queensland és Új-Dél-Wales államban rekordmennyiségű csapadék hullt az elmúlt hetekben, és a megáradt folyók városokat vágtak el a külvilágtól, illetve tanyákat, állatokat és utakat mostak el.

Az ausztrál Meteorológiai Hivatal (BoM) közlése szerint a szerda reggel 9 órát megelőző 24 óra alatt több mint 100 milliméter csapadék hullott Sydney egyes részeiben, az év eleje óta pedig 872,4 milliméter csapadékot mértek, többet, mint bármikor a feljegyzések 1858-as kezdete óta, ez az éves csapadék mintegy 80 százaléka. Az eddigi évkezdeti csapadékrekordot az 1965-os esztendő tartott 815,8 milliméter esővel.

Az elmúlt 16 napban csaknem megszakítás nélkül szakadt az eső Sydneyben, csak szerdán enyhült a helyzet, amikor az alacsony nyomású ciklon eltávolodott az új-dél-walesi partoktól.

A szokásos évi csapadék 80 százaléka hullott le az elmúlt három napban Brisbane-ben, Queensland állam fővárosában is.

Az eddig 22 halálos áldozatot követelő kelet-ausztráliai áradások miatt Scott Morrison ausztrál miniszterelnök első ízben hirdette ki szerdán a nemzeti vészhelyzetet, amelyről a 2020-as katasztrofális erdőtüzek nyomán fogadtak el törvényt.

A vészhelyzetet, amely a bürokrácia kiiktatásával felgyorsítja és megkönnyíti a védekezést és a kárelhárítást, a kormányfő Új-Dél-Wales állam északi részén, az elárasztott Lismore városban jelentette be, ahol négy ember vesztette életét az árvízben a múlt héten.

A miniszterelnök rámutatott, hogy ilyen méretű áradás legfeljebb 500 évenként egyszer fordul elő.

Ausztrália különösképpen megszenvedi a klímaváltozást. 2019 augusztusa és 2020 márciusa között több millió hektárnyi területet perzseltek fel katasztrofális méretű bozóttüzek, néhány hete pedig Nyugat-Ausztráliát sújtotta kíméletlen hőhullám 50 fokot is elérő csúcshőmérsékletekkel.

Korábban írtuk