A Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu támaszponton a román védelmi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten Kajsa Ollongren rámutatott: a közös hadgyakorlat a NATO egységét fejezi ki és azt az eltökéltséget, hogy a szövetség megvédi területe minden négyzetcentiméterét.

Hirdetés

„Jelenlétünk itt, Románia keleti határán az aggodalmat is tükrözi, hiszen Románia határa a mi határunk, a NATO határa” – jelentette ki a holland védelmi miniszter Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára utalva.

Vasile Dincu román védelmi miniszter szerint a romániai Milhail Kogalniceanu támaszpont ma a NATO egységét és szolidaritását jelképezi, hiszen ott holland, amerikai, francia, belga, portugál, olasz, német katonák vesznek részt a román bajtársaikkal együtt a közös gyakorlatokban, a légtérvédelmi járőrözésben vagy a NATO Reagáló Erőiben, egy határozott elrettentő üzenetet közvetítve.

Románia lőszert, katonai felszerelést küldött Ukrajnának, a bukaresti kormány mindent megtesz a háború elől menekülők támogatása érdekében és megkezdte egy humanitárius logisztikai központ kialakítását az Európai Bizottság támogatásával – sorolta Dincu.

„Ha Moszkvát nem állítják meg, veszélybe kerül a keleti szomszédság országainak stabilitása. Az Európai Uniónak ezért többet kell tennie ezen országok ellenálló képességének javítása érdekében – vélekedett a román védelmi miniszter.

A március 24-ig tartó, dobrudzsai helyszíneken (Romániának a Duna és a Fekete-tenger által határolt keleti térségében) rendezett Rapid Falcon 22 hadgyakorlaton a román hadsereg egy ejtőernyős zászlóalja, illetve egy gépkocsizó dandárja, valamint amerikai és román helikopterek vesznek részt.

Korábban írtuk