2008 végére békeegyezmény lesz – ezt ígérte egy éve George Bush Annapolisban. A Közel-Kelet azonban ismét lángokban. A békefolyamatra esély sincs, míg tart az izraeli agresszió – közölte a palesztin főtárgyaló. És ebben most egyetért a két szembeálló palesztin párt: a Ciszjordániában kormányzó Fatah és a Gázában uralkodó Hamász. Eközben az egyik legismertebb ellenállási szervezet, a Palesztin Felszabadítási Szervezet nemzetközi katonai segítséget kért.

A Gázai övezetet Izrael 1967-ben foglalta el. 2005-ben visszakerült a palesztin fennhatóság alá, de légterét és vizeit továbbra is a zsidó állam hadserege ellenőrzi. A területen 2007 óta kormányoz a Hamász. Parlamenti választások útján kerültek hatalomra, több nyugati ország azonban terrorista csoportnak tartja. A Hamász a tűzszünet december 19-i lejárta után kezdte lőni rakétákkal a szomszédos zsidó településeket. Izrael önvédelemmel indokolja a háborút, és Gázát katonai zónának nyilvánította.

A légitámadások harmadik napján találat érte a gázai belügyminisztérium és az iszlám egyetem épületét. A több mint 300 célzott támadással azonban nem sikerült leállítani a palesztinokat, akik hétfő reggel 40 rakétát lőttek ki Izraelre, Ashkelon településen egy újabb izraelit öltek meg.

Izrael több nemzetközi segélyszállítmányt is beengedett a blokád alá vett övezetbe, annak határaira azonban már felsorakoztak a harckocsik. A tenger felől már elkezdődött a terület lövetése – minden arra utal, hogy hamarosan megindul a szárazföldi hadművelet.

(hírTV)