Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, szerk.
Hirdetés

„A nemzetközi partnereinkhez fordultunk, hogy amennyiben lehetséges, közvetítőkként lépjenek fel. Hadd jöjjenek ide, és hozzanak létre egy három-öt tagú csoportot a békés hatalomátadás érdekében. Ha ez nem sikerülne, akkor békés tüntetésekre szólítjuk az utcákra az embereket. Ezt a döntést akár holnap holnapután meghozhatjuk a helyzettől függően” – hangoztatta Dodon a parlamentben mondott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, az egyetlen kiutat az alkotmányos válságból a „nemzetközi nyomás” és „az elszánt belső ellenállás” jelenti a hatalombitorlóval szemben.

„Az utóbbi órákban több üdvözlő és támogatásról biztosító üzenetet kaptunk külföldi partnereinktől a parlamentben tegnap lezajlott folyamat legitimitásával kapcsolatban. Megértjük, hogy ellenfeleink – itt gondolok a Moldovai Demokrata Pártot vezető (Vladimir) Plahotniucra – nem akarnak békés hatalomátadást” – jelentette ki Dodon.

Kijelentette azt is, hogy Moldovában fordulat kezdődött, s nincs többé visszaút a Plahotniuc által „megszállt” államhoz.

A TASZSZ orosz hírügynökség emellett úgy értesült, hogy Dodon a nap folyamán a Moldova-1 televízióban kíván beszédet intézni a néphez a kialakult helyzettel összefüggésben.

A Maia Sandu vezette Európai Unió-párti, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző ACUM („most”) pártszövetség szombaton megegyezett az Oroszország által támogatott Szocialista Párttal – amelynek korábban Dodon volt a vezetője – a kormányalakításról, a Moldovai Demokrata Párt kétségbe vonta ennek jogszerűségét. Tette ezt az alkotmánybíróság korábbi határozatára hivatkozva, amely szerint ha június 7-ig nem alakul meg az új kormány, a parlamentet fel kell oszlatni, és a törvényhozók minden, a kormányalakítással kapcsolatos döntése érvénytelen lesz.

Sandu elszánt ellenfele az előző kormányt adó Moldovai Demokrata Pártnak, amelynek vezetőjét, Vladimir Plahotniuc oligarchát korrupcióval és hivatali hatalommal visszaéléssel vádolja.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a Plahotniuc markában lévő moldovai alkotmánybíróság vasárnap felfüggesztette tisztségéből Igor Dodon moldovai elnököt és a február 24-i választásokon vereséget szenvedett demokrata párti Pavel Filip volt miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek, aki feloszlatta a parlamentet, és előrehozott választásokat írt ki szeptember 6-ára.

Szinte egyidejűleg ezzel az új chisinaui parlament határozatban utasította el Filip legitimitását. Andrei Nastase új belügyminiszter és kormányfő-helyettes égbekiáltó hatalombitorlással vádolta a politikust, az alkotmánybíróság döntését pedig önkényesnek és törvénybe ütközőnek nevezte.

Maia Sandu pedig felszólította az állami intézmények vezetőit, mindenek előtt a biztonsági szolgálatokat, hogy a nép oldalára álljanak és tartsák tiszteletben annak törvényes képviselőit.

Alexandru Panzari országos rendőrfőnök ugyanakkor kijelentette: semmilyen utasítást nem fogad el az új kormánytól, sem annak belügyminiszterétől, s csak utóbbi hivatali elődjének, a demokrata párti Alexandru Jizdannak hajlandó engedelmeskedni.

Eközben az ellenzékbe szorult Moldovai Demokrata Párt vasárnap tüntetést tartott a főváros, Chisinau szívében, a parlament épülete előtt. A tüntetők azt skandálták, hogy „Dodon, te hazaáruló” és lemondását követelték. A hazaárulási vádak azt követően merültek fel Dodonnal szemben, hogy a Plahotniuc tulajdonában lévő egyik televízió az előző este kisugárzott egy magánbeszélgetésről készült videófelvételt, amelyen az oroszbarát Dodon nyíltan elismeri, hogy pártja rendszeresen kap pénzügyi támogatást Oroszországból, és ha szükségessé válna, a Moldovához tartozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársasággal fennálló konfliktust akár az ország föderális rendszerűvé tételével is hajlandó lenne megoldani.

A moldovai Szocialista Párt vasárnap mozgósította híveit, hogy szükség esetén készek legyenek „megvédeni az elnököt, a parlamentet és a megválasztott kormányt”.