Globális összefogást és nemzetközi együttműködést sürget az emberkereskedelem ellen az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatalának (UNODC) hétfőn közzétett jelentése, amely felhívja a figyelmet arra is, hogy bár egyre több embercsempészt állítanak világszerte bíróság elé, hatékonyabb összefogásra van szükség az egyes országok között az embercsempészet megfékezése érdekében.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A jelentés szerint számos fegyveres csoport részben emberkereskedelemből finanszírozza a tevékenységét.  A dokumentum külön foglalkozik a gyerekkatonákkal, elsősorban Közép-Afrikában és a Közel-Keleten.

A jelentés egyaránt kitér a kis- és nagykorú áldozatokra, és arra is, hogy sok kiskorút kényszermunkára is kényszerítenek.

A nők szexuális célú kizsákmányolása kapcsán megemlíti Nadia Muradot, az iraki jazidi kurd emberi jogi aktivistát is, akit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kényszerített szexrabszolgaságra, miután a dzsihadisták 2014-ben elrabolták. Murad 2018-ban megkapta a Nobel-békedíjat és ma az ENSZ jószolgálati nagyköveteként igyekszik felhívni a világ figyelmét a világban történő szexuális kizsákmányolásra.

A válságövezetekben az embercsempészek azoknak a helyzetével is visszaélnek, akik hazájukból az üldöztetések elől menekülnek: az otthonaikat elhagyni kényszerülők, például a szíriai, afgán, rohoingja nemzetiségű mianmari és iraki menekültek közül sokan válnak áldozataikká. Ők a körülményeik miatt sokkal kiszolgáltatottabbak a bűnözőknek.

A jelentés adatai szerint a világban zajló emberkereskedelem áldozatainak 70 százaléka nő. Közülük körülbelül a fele felnőtt, illetve minden ötödik lány, ez utóbbi szám pedig egyre emelkedik.

Az emberkereskedelem célja elsősorban szexuális kizsákmányolás, erre az esetek 59 százalékában kerül sor, kényszermunkárapedig mintegy 35 százalékban.

A minta némileg eltér a gyerekek esetében, ahol a kisfiúk felét dolgoztatják, 27 százalékukat pedig szexuálisan zsákmányolják ki, felhasználják őket továbbá koldulásra, katonáskodásra és bűnelkövetésre is. A lányok közül 72 százalék esik szexuális kizsákmányolás áldozatává, 21 százaléknak pedig kényszermunkát kell végeznie.

Egyre több a regisztrált áldozat világszerte, és egyre több embercsempészt ítélnek el. 2016-ban az áldozatok száma elérte az eddigi legmagasabb számot, 24 ezret, nagy részüket az amerikai kontinensen és Kelet-Ázsiában regisztrálták.

Az emberek nagy része nem a saját hazájában, hanem idegen, gyakran gazdagabb országban kerül  emberkereskedők csapdájába, elsősorban a Kelet-Ázsiából és a Szaharától délre eső afrikai országokból érkeznek. Ezekben az esetekben kiemelten fontos a bűnüldöző szervek nemzetközi együttműködésének hatékonysága.

Jurij Fedotov, az UOCD igazgatója  ezzel kapcsolatban úgy vélte,  hogy nemzetközi és országos szinten bevezetett, az emberkereskedelem ellen irányuló eljárások hatása már érezhető, azonban még sok a tennivaló, elsősorban a kiszabott büntetések terén.

„Az elmúlt tíz évben tizenöt százalékról kilencre csökkent azoknak az országoknak a száma, amelyek nem ítéltek el senkit embercsempészetért, ” – tette hozzá Fedotov, aki úgy vélekedett, a mostani jelentés is azt bizonyítja, hogy  egyebek mellett biztosítani kell a technikai segítségnyújtást, és erősíteni kell az együttműködést az országok között.

    Az UNODC kétévente  tesz közzé hasonló  jelentést.