Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Benjamin Netanjahu
Hirdetés

Netanjahu: a tervezet jó Izraelnek és a békének

Az izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a korábbi béketervek azért vallottak kudarcot, mert megpróbáltak nyomást gyakorolni Izraelre a ciszjordániai kivonulás érdekében.

Netanjahu kifejtette: ő javasolta Donald Trumpnak, hogy a leendő palesztin állam fővárosa a Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis legyen, s az amerikai elnök beleegyezett ebbe. Hangsúlyozta azt is, hogy a békefolyamat végén Izrael csak „feltételekhez kötött, korlátozott szuverenitást” ajánl a palesztinoknak.

A kormányfő azt is közölte, hogy várhatóan már a hét végén, vasárnap az izraeli kormány ülése elé terjeszti a javaslatot az izraeli joghatóság kiterjesztéséről a Jordán-folyó völgyében, a Holt-tenger északi részén és a ciszjordániai zsidó telepeken.

Orosz külügy: a legfontosabb a palesztinok viszonyulása a béketervhez

A Kreml a nap folyamán korábban közölte, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön Moszkvában személyesen ismerteti majd Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a béketerv részleteit. Putyin egyébként múlt héten Izraelben járt és a palesztin vezetéssel is találkozott.

„Tanulmányozni fogjuk (a javaslatot). A legfontosabb, hogy a palesztinok és az arabok kifejtsék a hozzá való viszonyulásukat” – jelentette ki Bogdanov.

Trump a Netanjahuval közösen megtartott keddi washingtoni sajtóértekezletén ismertette „az évszázad alkujaként” kommunikált közel-keleti rendezési tervét.

Bogdanov a terv nyilvánosságra hozását megelőzően, a nap folyamán korábban újságírók előtt kijelentette, hogy nem az Egyesült Államoknak kellene meghoznia a döntéseket a regionális rendezéssel kapcsolatban, amely előzetesen elmulasztott egyeztetni a palesztin vezetéssel, amely a konfliktus közvetlen érintettje.

„Szükséges lett volna konzultálni a palesztin féllel” – fogalmazott a magas rangú orosz diplomata. Hozzátette, hogy Washington Moszkvával sem egyeztetett a kérdésben.

Egyiptom: a feleknek alaposan át kell gondolniuk a tervet

Az egyiptomi külügyminisztérium által kiadott közlemény felszólítja az érdekelt feleket, hogy gondosan és mélyrehatóan tanulmányozzák a béke megteremtésére vonatkozó amerikai elképzelést, és nyissák meg a párbeszéd csatornáit amerikai védnökség alatt a tárgyalások felélesztése céljából.

Donald Trump amerikai elnök kétállami megoldást javasolt, amelynek értelmében Washington elismerte Izrael szuverenitását a ciszjordániai palesztin területeken létesített zsidó telepek felett, vagyis e telepek amerikai álláspont szerint Izrael szerves részei, továbbá Washington Jeruzsálemet Izrael Állam egy és oszthatatlan fővárosaként ismerte el. Közvetlenül ezután bejelentette azt is, hogy az amerikai kormányzat nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemban, amelyet a palesztinok leendő fővárosának nevezett.

Egyesült Királyság: megfontolásra érdemes, komoly javaslat

Dominic Raab brit külügyminiszter kedd esti közleményében úgy fogalmaz: a brit kormány üdvözli Donald Trump bejelentését az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélést célzó tervről.

Raab szerint „egyértelműen komoly tervről” van szó, amely tükrözi a kidolgozására fordított jelentős időt és erőfeszítést.

Egy olyan békemegállapodás, amely elvezet az izraeliek és a palesztinok békés együttéléséhez, az egész térség számára új lehetőségeket szabadíthat fel, és fényesebb jövőt teremthet a két érintett fél számára – áll a brit külügyminisztérium nyilatkozatában.

Dominic Raab szerint ugyanakkor csak Izrael és a palesztin területek vezetői dönthetnek arról, hogy a javaslat megfelel-e az általuk képviselt emberek igényeinek és célkitűzéseinek.

A brit kormány arra biztatja az érintett vezetőket, hogy ténylegesen és méltányos módon tanulmányozzák ezeket a terveket, és fontolják meg, hogy a javaslatok jelenthetik-e az első lépést a tárgyalóasztalhoz visszavezető úton – hangsúlyozza közleményében a brit külügyminiszter.

A Downing Street tájékoztatása szerint kedden Boris Johnson brit miniszterelnök is beszélt Trumppal telefonon az amerikai békejavaslatokról. A londoni kormányfői hivatal szűkszavú közleménye szerint a terv „pozitív előrelépésnek” bizonyulhat.