Fotó: MTI/EPA/Jim Hollander (szerk., archív)
Hirdetés

Netanjahu szerezte meg a párt szavazati joggal rendelkező és a szavazáson megjelent tagjai voksainak közel háromnegyedét, 72,5 százalékát, Gideon Szaár volt oktatási és belügyminiszter pedig a 27,5 százalékát. Tel-Avivban szoros volt a verseny, de az ország többi részén hatalmas különbséggel vezetett a párt eddigi elnöke.

Nem sokkal a végleges eredmények nyilvánosságra hozatala előtt Szaár gratulált riválisának, és azt mondta, hogy ő és támogatói Netanjahu mögé állnak a március elején esedékes előrehozott országos választásokon.

A régi-új pártelnök az urnák lezárása után a Twitteren azt üzente: nagy győzelemre vezeti a Likudot a parlamenti választásokon, és soha nem látott sikerekre Izraelt.

A párt belső elnökválasztásán a több mint 116 ezer szavazásra jogosult tag 49 százaléka vett részt a viharos időjárás ellenére, nagyrészt azért, hogy kiálljanak a pártot 2005 óta vezető Benjámin Netanjahu mellett, akit per fenyeget korrupcióért, csalásért és közhivatallal való visszaélésért.

Izraelben idén kétszer rendeztek általános választásokat, áprilisban és szeptemberben. Netanjahu egyik alkalommal sem tudott kormányt alakítani, mert a baloldali, a centrista és az arab pártok nem voltak hajlandók szövetségre lépni vele az ellene szóló vádak miatt. A szeptemberi választások után legfőbb ellenfele, a centrista Kék-fehér pártot vezető Beni Ganz sem tudott kormányt alakítani, így újabb parlamenti választásokat írtak ki Izraelben március másodikára.