Két nappal azután, hogy az orosz csapatok tavaly februárban bevonultak Ukrajnába, Volodimir Zelenszkij elnök felhívást tett közzé nemzetközi harcosok toborzására, hogy megerősítse a hadsereg sorait. Egy héttel később Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője a CNN-nek elmondta, hogy 20 000 újonc jelentkezett az újonnan alakult Nemzetközi Légióba.

Hirdetés

A New York Times szerint azonban „jóval kevesebben jelentkeztek”. A lap a légiót ismerő emberekre hivatkozva azt állította, hogy jelenleg mintegy 1500 tag van a soraiban, és hogy „belső dokumentumok azt mutatják, hogy a légió küszködik”.

A Times nem részletezte, hogy a Nemzetközi Légió hány tagja halt meg harc közben. Az orosz védelmi minisztérium tavaly márciusban azt állította, hogy akár 180 külföldi zsoldost is megöltek egy Lemberg melletti bázist ért rakétacsapásban, egy héttel később pedig több tucatnyian haltak meg egy belarusz határ melletti bázist ért hasonló csapásban. A hónap végére Moszkva azt állította, hogy 600 külföldi harcost számolt fel Ukrajnában.

Az orosz katonai művelet kezdete óta megnőtt az Ukrajnában tevékenykedő zsoldoscsoportok száma, ahogy megjelentek a közösségi médiában is.

Korábban írtuk

James Vasquez, egy connecticuti barkácsvállalkozó több ezer Twitter-követőre tett szert, és adományokat gyűjtött azzal, hogy harctéri híreket posztolt Ukrajnából. Vasquez a múlt héten törölte a közösségi média fiókjait, miután a Times felfedezte, hogy hazudott a szolgálatáról az amerikai hadseregben.

Vasquez arra használta az online teret, hogy egy másik amerikai önkéntest, a volt amerikai tengerészgyalogos Ripley Rawlingsot népszerűsítse, aki több mint 1 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze az ukrán csapatok felszerelésének megvásárlására. E vásárlások egy részét azonban az amerikai külügyminisztérium megfelelő engedélye nélkül hajtották végre, míg más szállítmányok soha nem érkeztek meg Ukrajnába.

Az adományozókat hasonlóan verte át Grady Williams is – számolt be a Times. A nyugdíjas mérnök és metamfetamin-függő Williams Grúziában mintegy 16 000 dollárt gyűjtött össze, hogy motorkerékpárokat vásároljon a Grúz Légió számára, amelynek felét saját magára költötte, mielőtt kidobták a zsoldoscsoportból.

Andy Milburn az egyik legismertebb zsoldosvezér volt Ukrajnában, és a nyugati média tavaly széleskörűen foglalkozott a „Mozart-csoporttal” (az orosz „Wagner Group” magán katonai cégre utaló névjáték). Most a csoport társalapítója perben áll sikkasztás, szexuális zaklatás és fegyverkereskedelem vádjával, foglalta össze az Orosz Hírek.