Fotó: Hirado.hu, képernyőkép, archív

Határőrizet nélkül nincs belbiztonság Európában – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Fotó: Hirado.hu (képernyőkép)

A főtanácsadó Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter keddi találkozója kapcsán azt mondta: Magyarország és Olaszország számos kérdésben egyetért, köztük abban, hogy a határokat őrizni kell, továbbá, akik bejutottak Európába és nem jogosultak menekültstátuszra, azokat vissza kell szállítani.

Leszögezte: a magyar kormány konzekvensen azon az állásponton van, hogy a határokat le kell zárni. Magyarország déli határán megmutatta, hogy ezzel meg lehet állítani az illegális migrációt. Míg Olaszország, s korábban Ausztrália azt is bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani az illegális bevándorlást.

Bakondi György kitért arra is, Olaszország azt szeretné, ha segítséget kapna abban, hogy a náluk lévő migránsokat átvegyék a kvótarendszer nyomán. Ezt Magyarország nem tartja helyesnek. Ugyanakkor az, hogy a határőrizetben és a menekültstátuszra jogosulatlanok visszaszállításában egyetértenek, megalapozhat egy hosszú távú együttműködést Olaszországgal – tette hozzá.

A jövő évi európai parlamenti választások kapcsán Bakondi György elmondta: a korábbi választásokon Európa-szerte belpolitikai elvek szerint szavaztak az emberek. Most viszont egy európai szintű kérdés, az illegális migráció határozhatja meg az emberek véleményét – vélekedett a főtancsádó, megjegyezve: Emmanuel Macron francia elnök már „Európai Egyesült Államokról” beszélt, amelynek ellenségei a nemzetállamok, köztük konkrétan például Olaszország és Magyarország.

A teljes beszélgetést a hirado.hu oldalon erre a linkre kattintva hallgathatja meg.