Adam Vojtech egészségügyi miniszter keddi tájékoztatás szerint a hétfői kormányülés után megerősítette: a tárca még a héten rendeletet bocsát ki, amely március elsejétől kötelezővé teszi az oltást a 60 éven felüliek, valamint néhány szakmában – egyebek között az egészségügyben, rendőrségnél, mentőknél, katonaságnál – dolgozók számára, vagy az orvostanhallgatóknak.

Hirdetés

„Meggyőződésünk, hogy ez a helyes út. A statisztikák is alátámasztják, hogy a kórházak sürgősségi osztályaira elsősorban ennek a korosztálynak a képviselői kerülnek a fertőzés után” – indokolta álláspontját Vojtech újságírók előtt. Megjegyezte: ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbak nem kerülnek kórházba, de a számuk jóval alacsonyabb az idősekénél.

Marian Jurecka, a jövőbeni kormány alelnöke azonnal jelezte, hogy az új kabinet a kötelező oltásról szóló rendeletet el fogja törölni. „Egyes szakmákban indokolt lehet a kötelező oltás bevezetése, de egy korosztálynál semmiképpen” – jelentette ki Jurecka. „A 60 éven felettiek kötelező oltásáról rendelkező paragrafust mindenképpen eltöröljük” – reagált Vlastimil Válek, az egészségügyi miniszteri tárca várományosa. Jan Kysela, alkotmányjogász úgy véli, hogy alaptörvényellenes a lakosság korok szerinti megosztása. 

A hivatalos kimutatások szerint a 60 éven felüli cseh lakosság 82 százaléka van eddig teljesen beoltva, a beoltatlanok száma mintegy félmillió. Szakmák szerint a legmagasabb szintű beoltottság a katonák és az orvosok között van, mintegy 85 százalékos.

Korábban írtuk


A Petr Fiala vezette új kormány kinevezését december közepére várja a cseh média.