Az elmúlt 24 órában Franciaországban 946-tal nőtt a kórházban kezelt fertőzöttek száma, és több mint 220 új beteg került intenzív osztályokra.

Hirdetés

„Gyorsan haladunk egy általános járvány felé az egész országban” – hangsúlyozta szombat esti tájékoztatójában az egészségügyi tárca, ismételten a kijárási korlátozások és az egészségügyi előírások betartására kérve a franciákat. Ezek közül is a legalább egyméteres távolságtartást és a rendszeres kézmosást tartják a járványügyi szakemberek a legfontosabbnak.

A kormány – miközben megszigorította országszerte a kijárási korlátozások ellenőrzését, és a szakemberek véleményét kérte a drasztikus intézkedések esetleges meghosszabbítását illetően – 250 millió védőmaszkot rendelt az egészségügyben dolgozók készlethiányának enyhítésére.

Olvier Veran egészségügyi miniszter jelezte, hogy jelenleg 86 millió maszk áll az állam rendelkezésére, amelyekből hetente mintegy 24 millió maszkot használnak fel az egészségügyben és más területen dolgozók. A kormány ezért több mint 250 millió maszkra adott rendelést szombaton.

A következő két hétben a kórházak és az idősotthonokban dolgozók élveznek elsőbbséget az ellátásban – mondta a miniszter, aki „nem kívánt vitába bocsátkozni” a védőfelszerelések számáról, s arra emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben évről évre csökkent a stratégiai készlet, s a koronavírus-járvány kezdetén Franciaországban mintegy 117 millió maszk volt raktáron. Ugyanakkor elismerte, a kormány azonnal tudatában volt annak, hogy a helyzet gondokat fog okozni.

A kijárási korlátozások betartatása mellett szombaton 12 városban hirdettek ki este 10 órától reggel 5 óráig tartó kijárási tilalmat a járvány terjedésének megfékezése érdekében, s számos helyen az országos szinten egyelőre még engedélyezett piacok bezárását is elrendelték.

„A helyzet tovább fog súlyosbodni, mielőtt a karantén eredményei jelentkeznek” – hívta fel a figyelmet az egészségügyi miniszter, aki szerint jóllehet, a diagnosztizált fertőzöttek száma szombaton 14 500 volt, a valós szám 30 és 90 ezer közé tehető, miután sok betegnek egyáltalán nincsenek tünetei.
A tesztelést illetően a tárcavezető elmondta, hogy jelenleg a betegek, az idősek, a terhes nők és az egészségügyi dolgozók élveznek elsőbbséget, de az általános karantén feloldása után remélhetőleg egyszerűbb és gyorsabb diagnosztikai módszerrel még több embert lehet majd tesztelni és kiszűrni.

Szombaton a hadsereg is bekapcsolódott a leginkább leterhelt keleti országrészből a súlyos, de stabil állapotban lévő fertőzöttek átszállításába katonai kórházakba, miközben a 39 párizsi kórház közös felhívásban kérte a nyugdíjas vagy szabadságon lévő egészségügyi dolgozókat, hogy a fokozódó járványügyi helyzetben csatlakozzanak a fővárosi orvoscsoportokhoz.

Franciaországban a négy nappal ezelőtt kezdődött az általános karantén óta minden este, 8 órakor az emberek az ablakokba kiállva megtapsolják az egészségügyi dolgozókat áldozatos munkájukért.

A külügyminisztérium a mintegy 130 ezer külföldön rekedt francia turista hazaszállítását szervezi.


Kétszáz fölé emelkedett szombatra az új típusú koronavírus okozta járvány brit halálos áldozatainak száma.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) szombat esti bejelentése szerint az előző 24 órában 53 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben, valamennyien Angliában.

Az Egyesült Királyság egészében így eddig összesen 233 halottja van a járványnak.

Az NHS adatai szerint az utóbbi egy napban elhunyt betegek közül a legfiatalabb 45, a legidősebb 94 éves volt, és mindegyikük krónikus betegségekkel küszködött fertőződése előtt.

A szűréssel kimutatott fertőzések száma átlépte az ötezret.

Az NHS tájékoztatása szerint szombatig az Egyesült Királyságban 72 818 szűrést végeztek és 5018 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust.

Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt 1035-tel emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma; ez eddig a legnagyobb napi növekedés.

A brit kormány előző este bejelentett rendelete alapján szombattól országszerte zárva tartanak a pubok, az éttermek, a kávézók, a szabadidőközpontok, a mozik és a színházak, hétfőtől pedig szünetel a tanítás az iskolákban.

Boris Johnson miniszterelnök közölte: bízik abban, hogy ezekkel az intézkedésekkel tizenkét héten belül ellenőrzés alá lehet vonni a járványhelyzetet az Egyesült Királyságban.