A helytelen hosszú távú kormányzati gazdálkodás és Oroszország ukrajnai háborúja miatt kialakult gázhiány Németországban valószínűleg olyan tömeges zavargásokat fog kiváltani, amelyek mellett a korábbi, [koronavírus-]lezárások elleni tüntetések „szülinapi gyerekzsúrnak” tűnhetnek majd – állította a türingiai alkotmányvédelmi hivatal elnöke a ZDF állami televíziónak adott interjújában szerdán.

Hirdetés

Stephen Kramer nyilatkozata előtt Németországban már számos hasonló figyelmeztetés érkezett már miniszterektől is, akik közül sokan attól tartanak, hogy a politikai jobboldal hirtelen jelentős politikai és társadalmi támogatottságra tesz szert amiatt, hogy az emberek nem tudnak befűteni otthon.

Stephen Kramer szerdai interjújában nem nyugtatta meg a hallgatókat: a biztonság fenntartásáért felelős tisztviselő a régióban arra figyelmeztetett, a tömeges erőszak „egyre valószínűbbnek tűnik”.

„…a világjárvány és az elmúlt hónapok világeseményei után a lakosság körében egy rendkívül érzékeny, erőszakos, pesszimista hangulatot tapasztalunk, az embereket bizalma az államban, annak intézményeiben és a politikai szereplőkben leglábbis erősen megingott” – mondta Stephen Kramer elnök a televíziónak.

Korábban írtuk

„Valószínűleg tömeges tiltakozásokkal és zavargásokkal kell szembenéznünk” – figyelmeztetett, mondván, hogy amit Németország „a koronavírus-vészhelyzet alatt (.) erőszakos összecsapások formájában tapasztalt, az valószínűleg egy szülinapi gyerekzsúr volt” ahhoz képest, ami most jön.

Kramer különösen annak az aggodalmának adott hangot, hogy az általa „szélsőjobboldaliaknak” nevezett csoportok – amelyekhez ő még a demokratikusan megválasztott Alternative für Deutschland (AfD) pártot is sorolja – társadalmi és politikai befolyást fognak szerezni az elkövetkező „kemény tél” során, amely szerinte a középosztály számos tagját szegénységbe taszítja majd.

(forrás)