Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtóértekezletet tart Olaf Scholz német kancellárral a kijevi elnöki palotában 2022. február 14-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Hirdetés

Christian Tybring-Gjedde a norvég Dagbladet című napilapnak nyilatkozva szombaton kijelentette, hogy Zelenszkij „a békéért harcol és jelentős ihletet ad az ukrán népnek”. Mint mondta, az ukrán elnök mindent megpróbált, hogy diplomáciai úton óvja meg országát a katasztrófától.

„Minden tőle telhetőt megtett… Nobel-békedíjat érdemel” – hangoztatta.

Tybring-Gjedde a norvég parlament külügyi és védelmi bizottságának alelnökeként tehet javaslatot jelöltekre. 2020-ban egyébként Donald Trump volt amerikai elnököt terjesztette fel a neves kitűntetésre Izrael és az Egyesült Arab Emírségek kapcsolatának normalizálásában játszott szerepéért. 2021-ben azonban a Capitolium ostromában játszott állítólagos szerepe és az amerikai elnökválasztás eredményének vitatása miatt később visszavonta korábbi támogatását.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A jelöléseknek január 31-ig kell beérkezniük az arra felhatalmazott személyektől. Tybring-Gjedde ugyanakkor úgy véli, a testület Zelenszkij esetében tehetne kivételt.

Korábban írtuk

A bizottság évente több száz ajánlást kap, a jelöltek többségének neve nem kerül nyilvánosságra. Az idei év jelöltjei közül egyelőre Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki személyiség, Ferenc pápa, illetve klímavédelmi és környezetvédelmi aktivisták, valamint a mianmari demokrácia harcosainak nevei ismertek.

A Nobel-békedíj az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetés. A díjat – a többi Nobel-díjjal együtt – Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította. Nobel akarata szerint a békedíjat az a személy vagy szervezet kapja, aki vagy amely az elmúlt évben a legtöbbet tette a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért.