A Hakon Letvik által jegyzett cikk szövege magyarul:

Egy vidéki utazás Magyarországon olyan, mint egy utazás vissza az időben. Miközben politikusaik vitáznak és az EU milliárdos támogatásokat nyújt az országnak, Magyarországon rohamosan csökkennek az ingatlanárak.

A Balaton és környéke a legnépszerűbb a turisták körében, a külföldiek között is, akiknek nyaralójuk van itt. A német nagykövet elmondása szerint, 25 ezer német telepedett le Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava körül, amely 79 kilométer hosszú és hét kilométer széles.

– Sokan elköltöztek az idősebbek közül, a fiatalok pedig a nagyvárosokba mentek munkát keresni, nem akarnak a szüleikhez hasonlóan földművelésből élni. – Ezért sok az eladó kistelek – mondja Heg Attila ingatlanközvetítő Hévízről, amely az egyik legnagyobb város a Balaton környékén.

Az Aftenposten cikke

Attila úgy látja, a külföldieknek jó lehetőségük van a vásárlásra most, hogy a munkanélküliség és a gyenge valuta folyamatosan gondokat okoz Magyarországon. Elmondta, sok vidéki városban a házak tíz százaléka is eladó.

Csak néhány érv: jó a klíma, van strand, a nemzeti parkokban gazdag a vad- és madárállomány, alacsonyak a megélhetési költségek és olcsók lakások. Olcsó a fogorvos, a golfpálya, sok és olcsó lovarda vonzza a turistákat a környékre.

Ötven-hatvan évet megyünk vissza az időben

Ha vidékre kirándulunk Magyarországon, az olyan, mintha visszamennénk ötven-hatvan évet az időben. Sokszor nagyon rossz állapotú utak kanyarognak a vidéki települések közt, amelyek néhány kilométerre fekszenek egymástól. A település főútja mentén állnak a lakóházak, amelyek még mindig kisgazdaságokként is működnek. A ház az utcára néz, mögötte áll a műhely, mosókonyha, istálló, ól, végül garázs és fészer a mezőgazdasági gépeknek. Az alma-, körte- és szilvafákkal teli kert végighúzódik a ház mellett, zöldséget és burgonyát csak a ház végében vetnek. Különösen a kommunizmus idején az volt az egyetlen módja annak, hogy az emberek gyümölcshöz, zöldséghez, krumplihoz jussanak, ha maguknak termesztettek, tyúkot tartottak a tojásáért és malacot a húsáért.

Néhány ház előtt öreg Trabant, Wartburg vagy Skoda áll, és emlékeztet a húsz évvel ezelőtti kommunizmusra. A Balaton körül a földek egy részét még mindig régi, szovjet gépekkel szántják. De sok kis föld parlagon van.

Az egyik kis telek kétezer négyzetméter alapterületű, kerttel, negyven méter hosszú házzal és saját kúttal. A ház hatvan-hetven éves, vályogból épült. Az ólból erős disznóürülékszag árad, amely arról tanúskodik, itt nem is olyan rég még állattenyésztés folyt. Ára 11 ezer euró (95 150 norvég korona).

– Muszáj felújítani egy kicsit, de Magyarországon olcsón dolgoznak a szakmunkások, egy építőipari munkás nyolc órát akár 20 euróért (173 korona) is dolgozik – mondja Attila.

Lovarda 25 ezer koronáért

Egy másik gazdaság 12 ezer euróba, egy harmadik 10 ezer euróba kerül – ez utóbbi négyezer négyzetméteres, parabolaantenna is van. Egy kis lovarda hétezer négyzetméteren, lakóházzal és fedett lovaglócsarnokkal 29 ezer euróba (250 ezer korona) kerül.

A külföldiek Németországból, Ausztriából és Svájcból már öt-hat évvel ezelőtt felfedezték az ingatlanvásárlásban rejlő lehetőségeket, de néhány kisbefektetőnek anyagi gondjai adódtak otthon, ezért el kellett adnia a házat, amit már egyszer megvett.

– Az ingatlanvásárlás külföldön kockázatos lehet. Mindannyian hallottunk már arról, Spanyolországban előfordult, hogy valaki olyan házat vett meg, aminek már három-négy tulajdonosa volt. Ez Magyarországon nem történhet meg, itt ugyanolyan tulajdonjogi szerződés van, mint Németországban vagy Svájcban, és szigorú szabályok, amelyeket a jegyző és az ügyvéd is ellenőriz az ingatlan átadásánál – mondja Attila, aki német származásánál fogva német vásárlókkal foglalkozik.

Fordította: Le Marietta

(nol.hu)