Az összeget az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankon (EBRD) keresztül fogják folyósítani. „Ukrajna kifejezetten arra kérte Norvégiát, hogy segítsen a földgázellátás biztosításában ezen a télen” – hangsúlyozta Trygve Slagsvold Vedum pénzügyminiszter.

Hirdetés

„Miközben vészesen közeleg a tél Ukrajnában, Oroszország fegyverként használja az energiát, és célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja az ukrajnai ellenállás megtörése érdekében” – mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter. „Amit Oroszország csinál, az a nemzetközi jog súlyos megsértésének számít, és óriási megpróbáltatásoknak teszi ki Ukrajna lakóit” – tette hozzá.

Jonas Gahr Store norvég kormányfő még júliusban jelentette be, hogy 2022-ben és 2023-ban tízmilliárd koronával (390 milliárd forint) fogják támogatni Ukrajnát.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-csatornáján erősítette meg a norvég gázvásárlási támogatás tényét. A kormányfő szerint Ukrajna gáztározóiban jelenleg 14 milliárd köbméter gázt tárolnak, amely elegendő a fűtési szezonra. „Párhuzamosan a kritikus infrastruktúránkra mért orosz támadások miatt további forrásokat fogunk felhalmozni” – tette hozzá.

Az orosz gázszállítások korlátozása miatt Norvégia Európa egyik legfontosabb gázszállítójává lépett elő. Az oslói vezetés szerint a skandináv ország az idén 8-10 százalékkal emelte gázexportját, miközben a norvég állam a magas energiaárak miatt jelentős bevételre tesz szert a nemzetközi olaj- és gázeladásokból.

Az EBRD hétfő esti tájékoztatása szerint Norvégia kétmilliárd koronás (195 millió euró) adománya az EBRD által a Naftohaz ukrán gázipari vállalatnak nyújtott 300 millió eurós hitelt egészíti ki. A hozzájárulás elősegíti a Naftohaz számára kétévi földgázmennyiség beszerzését, biztosítva az ukrajnai háztartások, iskolák, irodák fűtését, az áramtermelést és az ukrán gazdaság működőképességének fenntartását.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben alapított londoni pénzintézet júniusban jelentette be, hogy 300 millió euróig terjedő hitellel támogatja a Naftohazt az orosz invázió okozta ellátási kiesés ellensúlyozására.

Jürgen Rigterink, az EBRD első alelnöke kijelentette: az adomány formájában nyújtott norvég hozzájárulás elősegíti az azonnali pénzügyi kötelezettségekből Ukrajnára nehezedő terhek enyhítését is.

Az EBRD közölte: Ukrajna legégetőbb gazdasági szükségleteinek megoldása érdekében elsődleges sürgősséggel kezeli az olyan területeket, mint a kereskedelemfinanszírozás, az energia- és az élelmiszerellátási biztonság fenntartása, az alapvető fontosságú infrastruktúra működtetése és likviditási támogatás nyújtása az ukrajnai gyógyszeriparnak.

A londoni bank közölte: az e területeken végrehajtott beruházásainak mindegyike tartalmaz adományozói hozzájárulást olyan partnerektől, mint Norvégia, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Németország, az Egyesült Királyság és Kanada.

Az Ukrajna elleni orosz invázió februári kezdete után az EBRD több mint egymilliárd euró támogatásra vállalt kötelezettséget Ukrajna számára, és a 2023 végéig terjedő időszakban ezt az összeget a bank 3 milliárd euróra növeli.

A Norvégia által most kétmilliárd koronával kiegészített 300 millió eurós EBRD-hitelkeret is része ennek a finanszírozási csomagnak.

Korábban írtuk