Több mint kétszeresére nőtt a halálozási arány a Líbiából az Európai Unió felé igyekvő bevándorlók körében tavaly, miközben a tengeri mentőakciók száma csökkent – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerdán.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Tavaly minden 14. migráns életét vesztette, aki nekivágott a veszélyes földközi-tengeri szakasznak. Tavalyelőtt minden 38. ember lelte halálát a habok között ezen az útvonalon.

Az új olasz kormány júniusi hivatalba lépése óta újra és újra parázs vita tárgyát képezi a Földközi-tengeren megmentett emberek sorsa, akiket Málta és Olaszország sem akar befogadni. Eddig nem született egységes megállapodás a probléma rendezésére, csak eseti egyezségeket sikerült nyélbe ütni.

„A tengeren veszélybe került emberéletek megmentése nem választási lehetőség, nem politikai ügy, hanem eredendő kötelesség” – hangsúlyozta Filippo Grandi menekültügyi főbiztos.

Grandi felszólította a térségbeli országokat, hogy dolgozzanak ki hosszútávú, együttműködésen alapuló megoldást, amely az emberi életet és méltóságot helyezi középpontba.

Tavaly csaknem 117 ezer ember tette meg a földközi-tengeri utat, 55 700-zal kevesebb, mint 2017-ben.

Naponta nyolcan lelték halálukat a tengeren, miközben megpróbáltak eljutni Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Dél-Európába. Az UNCHR szerint a Földközi-tenger teljes medencéjében legalább 2275-en vesztették életüket tavaly.

Míg Olaszországba 80 százalékkal kevesebb, 23 400 ember érkezett tavaly, mint tavalyelőtt, Spanyolországban 2018-ban több mint kétszer annyi, 65 400 ember szállt partra, mint 2017-ben. Eközben Görögországba 50 500 ember érkezett tavaly, ami 45 százalékos növekedés volt a tavalyelőttihez képest.