Nuland az EBESZ külügyminiszteri tanácsának ülésén vesz részt. A konferencia egyik panelbeszélgetését követő sajtóértekezleten kijelentette: optimista az EBESZ jövőjét illetően. Putyin „brutális agressziója és háborús bűntettei ellenére vereséget szenvedett az Ukrajna legyőzésére tett kísérletében”, és hasonlóképpen sikertelennek bizonyultak „azon törekvései, hogy megossza vagy tönkre tegye az EBESZ-t” – mondta az amerikai politikus.

Hirdetés

Szerinte a lódzi konferencián az EBESZ 57 tagállama közül 55-nek a képviselői „óriási egységet és ellenállóképességet” tanúsítottak azon demokratikus értékek védelmében, amelyekre az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975-ben Helsinkiben aláírt záróokmánya utal.

Az említett számokkal Nuland feltehetőleg az orosz és a fehérorosz küldöttségre utalt. Lengyelország nem adott vízumot Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Oroszország nevében az ülésen csak Alekszandr Lukasevics állandó EBESZ-nagykövet vesz részt. Fehéroroszország képviselete is hasonló szintű.

Az EBESZ a soros lengyel elnökség és a szervezet főtitkára, Helga Schmid vezetésével, valamint új módszerek kidolgozásával „még ellenállóbb, még kreatívabb és nyitottabb szeretne lenni annak dacára, hogy most borzasztó orosz brutalitással néz szemben” – jelentette ki Nuland, utalva az EBESZ úgynevezett moszkvai mechanizmusára, amely a szervezeten belüli egyhangúság hiányában is lehetővé teszi a döntéshozatalt. Az említett mechanizmust az EBESZ elődje, az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1991-es moszkvai találkozóján fogadták el az emberi jogok hatékonyabb védelme érdekében.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a lódzi tárgyalások alatt írt Twitter-bejegyzésében bírálta az egyik panelbeszélgetés címét, tudniillik hogy Válaszúton az EBESZ. „Szeretnék egyet nem érteni ezzel a címmel, az EBESZ ugyanis (egy rossz választással könnyen) a pokolba tartó úton találja magát, miután Oroszország semmibe veszi a szervezet szabályait” – fogalmazott Kuleba.

„Oroszországgal már mindent kipróbáltunk: kérni, kibékíteni, kedveskedni, semlegesnek vagy aktívnak lenni, kerülni az egyenes beszédet. Most arra jutottunk, hogy jobb lenne, ha Oroszország nem lenne az EBESZ-ben” – írta Kuleba a bejegyzésében.

Margareta Cederfelt, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke szerint a tagállamok minisztereinek kezdeményezniük kell az Oroszország által Ukrajnában okozott károkat felmérő „magas szintű intézmények létrehozását”. „Oroszország háborút indított, és ezért meg kell fizetni” – hangsúlyozta Cederfelt.

Zbigniew Rau, az EBESZ soros elnökségét képviselő lengyel külügyminiszter kiemelte: az orosz vezetés „birodalmi ambíciói” lehetetlenné tették a tárgyalást a szervezeten belül is. „Az orosz tervben a háború szerepelt, és ez meg is valósult” – jelentette ki Rau.

Sokan úgy látják, hogy az EBESZ nem töltötte be a neki szánt szerepet, mert nem akadályozta meg a háborút – mondta Rau, hozzátéve: az egyik tagállam, Oroszország, „folyamatosan bénította” a munkáját.

A lódzi tárgyalásokból kizárt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette: „a Nyugat dominanciára törekvése” miatt az EBESZ „nem élt történelmi esélyével, és az összeurópai biztonság alappillére helyett marginális szervezetté válik.

Korábban írtuk