Fotó: ShutterStock.com/frantic00
Hirdetés

Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 6595-rel 1 128 838-ra emelkedett a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint. Ez a legnagyobb szám július 13. óta, a napi növekmény immár hatodik napja haladja meg ismét a hatezret. Az országban szeptember 4-én lépte át ismét az ötezret a napi új esetszám.

A terjedés üteme ötödik napja 0,6 százalékos, a korábbi 0,5 százalékos szint után.

Moszkvában az igazolt esetek száma csütörtökre 1050-nel – ez a legnagyobb szám június óta – 280 408-ra, a halálos áldozatoké 15-tel 5115-re, a gyógyultaké pedig 1304-gyel 241 565-re emelkedett. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont csak egyhatoda a járvány tetőzésekor mért értéknek.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 934 204), India (5 732 518) és Brazília (4 591 364) után.

Korábban írtuk

Az aktív esetek száma 316-tal 179 059-ra nőtt. A halálos áldozatoké 149-cel 19 948-ra, a felépülteké pedig 6130-cal 929 829-re emelkedett.

A Covid-19 betegségbe szerdán belehalt Vaha Agajev, az orosz szövetségi parlament képviselője. Vjacsezslav Vologyin, az alsóház elnöke korábban azt mondta, hogy a fertőzéssel 13 honatya került kórházba és több mint félszázan vagy betegek vagy már átestek rajta.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 43,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 357 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 222 014 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A koronavírus miatti járványhelyzetet kordában kell tartani Oroszországban, mert nem lenne jó visszatérni a tavasszal bevezetett korlátozó intézkedésekhez – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az újonnan megválasztott kormányzókkal csütörtökön megtartott videokonferencián, amely után több nagyvállalat moszkvai központjánál megkezdődött az irodai dolgozók visszatérése a távmunkához.

Putyin szerint Oroszországban az idejében bevezetett óvintézkedések miatt ma jobb a helyzet, mint máshol sok helyütt, de hangsúlyozta, hogy „nem szabad ellazulni, mert a helyzet kardinálisan megváltozhat”.

„Nem akarnánk, nagyon nem akarnánk visszatérni azokhoz a korlátozó intézkedésekhez, amelyeket idén tavasszal vezettünk be, ezért mindenképpen ki kell terjeszteni a tesztelést, a jelenlegi, nem megterhelő követelményeket be kell tartani, és párbeszédet kell folytatni az emberekkel” – mondta.

Arra intette a regionális vezetőket, hogy a dialógus ne öltsön kemény formát, amikor az óvintézkedések erőltetése elutasításba ütközik. Kiemelte az idősek és a krónikus betegek megóvásának fontosságát. Mint mondta, biztos benne, hogy a szövetségi és a helyi szinten meghozott intézkedések nyomán javulni fog a helyzet.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön arra kérte a Sberbank, a Yandex, Rosztyeh és más nagyvállalatok vezetőit, hogy az őszi-téli járványidőszakra való tekintettel alkalmazottjaik egy részét rendeljék vissza távmunkába, anélkül, hogy a fő munkafolyamatok megsértsék. A Pjatyorocska és a Karuszel nagy élelmiszer-üzletláncok tulajdonosa, az X5 Retail Group közölte, hogy ezt már kedden megtette, és meghosszabbították a távmunkát az orosz postánál is.

A Covid-19 elleni első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet csütörtökön arról adott ki tájékoztatást, hogy megkezdte oltóanyagának kipróbálását a 60 évesnél idősebb korosztályon és más veszélyeztetett csoportokon.