Hirdetés

A politikus szerint a dokumentum abszurd és hamis állításokkal van tele, önkényes, elfogult, kizárólag a „Soros-szervezetek” véleményét vették figyelembe, azokat írták bele. „Ez egy Soros-jelentés”, amelyet ezek a szervezetek mondtak tollba az Európai Bizottságnak és Vera Jourovának, a brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnökének, aki épp a napokban tette teljesen egyértelművé, miről is van szó valójában – fogalmazott Hidvéghi Balázs. Felidézte: Vera Jourová egy Spiegel-interjúban arról beszélt, hpgy szerinte Magyarországon beteg a demokrácia.

Hazudott az itteni állapotokról, és megsértette a magyar embereket, amikor azt mondta róluk, nem tudnak szabadon dönteni politikai kérdésekben – kommentált a fideszes EP-képviselő. „Ez így teljesen egyértelművé teszi, hogy egy politikailag elfogult, zsarolási dokumentumról beszélünk”, a jelentés az említett Spiegel-interjú hosszabb verziója – jelentette ki Hidvéghi Balázs, hozzátéve: az embernek A tanú című film jut eszébe, ahol már a bírósági tárgyalás előtt készen volt az ítélet, és azt húzta elő a zsebéből Virág elvtárs. Közölte: a jelentés tárgyi tévedéseket is tartalmaz, amelyeket a magyar kormány már számos alkalommal cáfolt, ennek ellenére benne maradtak a szövegben, újra és újra előkerülnek.

Kár, hogy az Európai Bizottság az európai adófizetők pénzéből euró százezreket költött arra, hogy egy „Soros-jelentést” kiadjon – fogalmazott. Hidvéghi Balázs példaként említette, hogy a szöveg számon kéri a bíróságok, a bírói döntéshozás függetlenségét. Erre úgy reagált: a független magyar bíróság éppen a napokban mentette fel Kovács Béla volt jobbikos politikust, „azt a Kágébélát, aki nyilvánvalóan kém volt és Magyarország ellen dolgozott”, ám a bíróság az erről szóló bizonyítékok ellenére is úgy gondolta, felmenti őt ebben az ügyben. „Sokunknak nem tetszik ez az ítélet, de mutatja azt, hogy valóban függetlenül működik Magyarországon a bíróság” – mondta.

Hozzátette: az Európai Bizottság jelentésében a koronavírus-járvány elleni védekezéssel, a veszélyhelyzettel kapcsolatban megfogalmazott állítások sem igazak, a kormány nem élt vissza a helyzetével, kizárólag a magyarok megvédésére koncentrált. A fideszes politikus úgy összegzett: határozottan visszautasítják ezeket a hazugságokat és a Magyarország elleni politikai zsarolást, a jelentés pedig ebben a formában nem képezheti részét semmilyen pártatlan, objektív párbeszédnek a jogállamiság kérdéséről. Kérdésre megerősítette: Vera Jourovát alkalmatlannak tartja arra a feladatra, amelyet betölt, méltatlanná vált a pozícióra.

Korábban írtuk