A vita nem az együttélés zavara, hanem a demokrácia része, a menekültválságról pedig nyílt vitát kell folytatni, mert csak annak révén lehet kidolgozni tartós és többségi támogatottságú megoldásokat – hangsúlyozta pénteken elmondott karácsonyi üzenetében a német államfő.Joachim Gauck a ZDF országos közszolgálati televízióban sugárzott beszédében kiemelte, hogy az idén nem könnyű karácsonyi hangulatba kerülni, mert a végéhez közeledő év válságoktól, szerencsétlenségektől, terrortól és háborútól terhes világszerte.
    
Hozzátette, hogy karácsony idején különösen mindazokra gondol, akiket „keresztény hitük miatt ér üldöztetés”.
    
Ugyanakkor a 2015-ös év a németeknek örömet is hozott, boldogan és hálával emlékezhettek meg arról, hogy már 25 éve békében és demokráciában élhetnek újraegyesített hazájukban – hangsúlyozta.
    
Manapság azonban főleg az a kérdés foglalkoztatja a németeket, hogy miként bánjanak a „sok menekülttel”, akik „szállást és jövőt keresnek” náluk – mondta a szövetségi elnök. 
    
Joachim Gauck köszönetet mondott a menekülteket segítő embereknek, akik szavai szerint a „jószívű és emberséges” Németország „arcaivá váltak”.
    
A menekültek jelentette kihívás révén „megmutattuk, mi lakozik bennünk jóakaratból és professzionalistásból, de a rögtönzés művészetéből is”, és „láthattuk, hogy az egyén és a társadalom is képes arra, hogy állhatatosan újra és újra felfedezze önmagát és fejlődjék”.
    
„Így ismer magára az ország a kihívásban, amelyet elfogad, és amellyel – és ebben bizakodó vagyok – meg is birkózik” – mondta a német államfő.
    
Hozzátette, hogy nyílt vitában kell megtalálni a megoldásokat, amelyek „megfelelnek erkölcsi normáinknak és nem sodorják veszélybe a társadalmi összetartást”, és „tekintetbe veszik polgáraink jólétét, de nem hagyják figyelmen kívül a menekülteket”.
    
Hangsúlyozta, hogy a vita nem fajulhat el, a gyűlölködés és az erőszak nem „legitim eszköz” a vitában, és „megvetést és büntetést érdemelnek” mindazok, akik gyújtogatnak és védtelen emberekre támadnak.

MTI