Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna
Hirdetés

Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke, volt kancellár írásos nyilatkozatában úgy fogalmazott: „A választóknak olyan csapatot ajánlunk, melynek tagjai korábban már bizonyították alkalmasságukat, és van bátorságuk ahhoz, hogy megoldásokat keressenek, és az Ausztria számára szükséges reformokat bevezessék.”

A néppárt listájának első helyén Sebastian Kurz neve szerepel. Őt a 2017. december 18. és 2019. május 28. között regnáló kormányának öt egykori minisztere követi: Elisabeth Köstinger (korábbi környezetvédelmi és turizmusügyi miniszter), Gernot Blümel (korábban EU-ügyi, kulturális és médiával kapcsolatos területet felügyelő kancelláriaminiszter), Margarete Schramböck (korábban gazdasági miniszter), Josef Moser (korábban igazságügyi miniszter) és Juliane Bogner-Strauss (korábbi nőügyi miniszter).

A hetedik helyen szerepel a listán Wolfgang Sobotka neve, ő az osztrák Nemzeti Tanács elnöke; a kilencedik helyen pedig a néppárt frakcióvezetőjének, August Wögingernek a neve található.

Benne van az első húszban Gaby Schwarz, Kira Grünberg, Maria Grossbauer, Martin Engelberg és Rudolf Taschner neve; ők jelenleg is az osztrák parlament képviselői.

Az Osztrák Néppárt országos választási listája összesen száz nevet tartalmaz, a jelöltek fele nő. A neveket legkésőbb augusztus 12-ig hivatalosan is nyilvántartásba veszik.

Az országos lista első húsz helyén szerepel még Karl Nehammer, Tanja Graf, Axel Melchior, Irene Neumann-Hartberger, Martina Ess, Werner Saxinger és Bettina Rausch.