Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys, archív
Hirdetés

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben tartott rákellenes konferencián azt mondta, hogy a rákos megbetegedések ellen tagállami és európai szinten is fel kell lépni, és ehhez szükség van egy európai rákellenes terv kidolgozására. A terv alapja a nyilvános konzultáció lesz, amely elengedhetetlen a legfontosabb területek és a jövőbeni fellépések azonosításához. Ursula von der Leyen szerint uniós összefogással jelentős eredményeket lehet elérni a megelőzés és a kutatás területén, amelyet egy új adatfeldolgozási stratégia is támogat.

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos szerint az európai rákellenes terv az uniós polgárok és a betegek javát szolgálná, és javítana az egészségügyi rendszerek helyzetén. A terv sikere a polgárok, a rákbetegek, az érinettek és az európai, nemzeti, valamint helyi döntéshozók elköteleződésén múlik – hangoztatta.

Az európai rákellenes terv, amelyet még az év vége előtt bemutatnak, a betegség minden fontos szakasza kapcsán javasol majd intézkedéseket, nevezetesen a megelőzés, a korai felismerés és a diagnosztika, a kezelés, illetve az utógondozás területén.

A konzultáció 12 hétig fog tartani. A nyilvános konzultáció mellett az Európai Bizottság a terv ütemezéséről is indít egy konzultációt, amely négy héten keresztül lesz elérhető.

2020 júliusáig az Európai Bizottság több találkozón is megvitatja a terv egyes elemeit a tagállamokkal, valamint egyeztetéseket tartanak az érdekeltek egyes csoportjaival.

Az EU-ban évente 3,5 millió embernél diagnosztizálnak rákot. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2016-os adatai szerint az uniós tagállamok közül Magyarországon a legmagasabb a rákos megbetegedéshez köthető halálozási arány. Magyarországot Horvátország, Szlovákia majd Románia követi a sorban.