Fotó: ShutterStock (illusztráció)
Hirdetés

A második helyre a kommunisták és a szocialisták alkotta blokk (BECS) került a voksok 27,36 százalékával. Rajtuk kívül csak a regionális Shor párt lépte át 5,78 százalékos eredményével a parlamenti küszöböt. A választási részvétel 48 százalék volt.

A külföldön szavazó moldovai állampolgárok túlnyomó többsége is a PAS-ra adta voksát: a központi választási bizottság adatai szerint 96,67 százalékos feldolgozottság mellett az elnököt támogató párt 86,13 százalékon áll, míg fő vetélytársa, a BECS mindössze 2,51 százaléknyi szavazatot szerzett. A mintegy 3 és fél milliós Moldovát függetlenné válása óta csaknem egymillióan hagyták el külföldi munkavállalás céljából.

A bizottság szerint a Sandu mögött álló párt a 101 parlamenti helyből legalább 51-et szerezhet meg, így egyedül is képes lesz kormányt alakítani. Ez a mandátumszám jelentősen megemelkedik majd annak köszönhetően, hogy a választási szabályok szerint arányosan újraosztják azoknak a pártoknak a szavazatait, amelyek nem érték el a parlamenti mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

A PAS eredménye az eddigi legjobb a moldovai parlamenti választások történetében. Korábban csak a 2001-es parlamenti választásokon született hasonló eredmény, amikor a Kommunisták Pártja a szavazatok 50,07 százalékát szerezte meg. Az előzetes számítások szerint a Sandut támogató párt a 101 képviselői helyből 60-61-et kaphat a törvényhozásban.

Korábban írtuk

Az ország alkotmánybíróságának még meg kell erősítenie a szavazás eredményét.