Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

„Ez a járvány teljes mértékben leszámolt azzal az illúzióval, hogy a vezetésben lévők tudják, mit csinálnak” – jelentette ki az előre felvett beszédben a demokrata párti volt elnök, hozzátéve, hogy a legtöbb közülük nem is próbál úgy tenni, mintha irányítana.

Obama leszögezte, a világjárvány azt jelenti, hogy a 2020-as végzősök generációjának hamarabb kell felnőnie, és azt tanácsolta nekik, mindig azt tegyék, amit helyesnek látnak.

Habár nem nevezte néven sem Donald Trump elnököt, sem más kormányzati vezetőt, Obama azt mondta, sok, hangzatos címmel és fontos állással rendelkező „úgynevezett felnőtt” kisgyerek módjára gondolkozik, a könnyebbik, kényelmes utat választva, és ezért áll minden a feje tetején.

Korábban írtuk

Barack Obama a volt amerikai elnökök hagyományaihoz híven túlnyomórészt kerülte utódja, Donald Trump és kormányzata nyilvános bírálatát azután, hogy 2017 elején, második mandátumának lejártával távozott a Fehér Házból.

A Yahoo News amerikai hírportál a múlt héten kiszivárogtatta, hogy Obama egy magán konferenciabeszélgetés során „abszolút kaotikus katasztrófának” nevezte a járvány kezelését. A volt elnök azt is leszögezte, veszélybe került a jogállamiság azzal, hogy visszavonták a vádakat Michael Flynn, Trump elnök első nemzetbiztonsági tanácsadója ellen.

Obama szombaton beszélt az afroamerikai Ahmaud Arbery meggyilkolásáról is. A 25 éves fiatalembert februárban lőtték le kocogás közben Georgiában. A közfelháborodást keltő gyilkosságról készített videofelvételen jól látható, hogy Arberynek egy teherautó próbálja meg útját állni. A kocsiban ülő két fegyveres férfi kiszállt, földre teperte az áldozatot, majd három lövés dördült és a fiatalember holtan maradt az utcán.

A volt elnök leszögezte: a tragédia rámutat a mélyben lappangó egyenlőtlenségekre és az aránytalan terhekre, amelyekkel az Egyesült Államok afroamerikai közösségének meg kell küzdenie, egyebek közt a Covid-19 betegség kapcsán is.