Hirdetés

„A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése” – indokolta a lépést Igor Matovic szlovák kormányfő még hétfőn, a Központi Válságstáb ülése után. Matovic az intézkedés jóváhagyása után, szerdán közösségi profilján azt írta: a vészhelyzet egyelőre másfél hónapig marad érvényben, és annak esetleges meghosszabbításáról az egészségügyi helyzet fényében döntenek majd. Szlovákiában márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi – legfeljebb 90 napra hatályosítható – azonban júniusban lejárt.

A vészhelyzet, amely októbertől lép érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet lesz. A szlovák jogrend szerint vészhelyzetet, emberéleteket vagy a környezetet közvetlenül veszélyeztető állapot esetén hirdethet ki a kormány, annak idején az állam a szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is. A már korábban többször is érvényesített rendkívüli helyzetnél, illetve a most októbertől kihirdetett vészhelyzetnél már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot. Ez utóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében.

Októbertől a kormány központi válságstábjának hétfői döntése alapján több járványügyi intézkedést is szigorítanak. Ezek közé tartozik, hogy ötven főben korlátozzák az összes tömegrendezvény résztvevőinek maximális számát, illetve ismét korlátozzák a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken. Újra szigorodnak a szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is, kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a viselésük, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes emberek között.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közétett adatai szerint Szlovákiában kedden mintegy hét és fél ezer teszt elvégzése alapján 567 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak. Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta 10 141 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5698. Jelenleg 206 koronavírussal fertőzöttet kezelnek kórházban. Kedden hárommal nőtt a kórban elhalálozottak száma, így már 48-an vesztették életüket a betegség következtében. Az országban eddig több mint 457 ezer vírustesztet végeztek el.

Korábban írtuk