Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
Hirdetés

Scholz szerint azok, akik meg akarnak birkózni a migrációval kapcsolatos problémákkal, csak közösen, az Európai Unió keretein belül tudják ezt megtenni.

„Minden arra irányuló kísérlet, hogy másokra hárítjuk a problémák megoldását, vagy mást tartunk felelősnek, kudarcra van ítélve” – tette hozzá.

A Meloni vezette olasz kormány feltett célja az Észak-Afrikából Olaszországba irányuló migráció megállítása, de intézkedései többször heves nemzetközi bírálatot váltottak ki. A francia kormány több tagja például tavaly novemberben embertelennek nevezte a Meloni-kormány migrációs politikáját, miután a SOS Méditerranée francia civilszervezet hajója, az Ocean Viking 234 emberrel a fedélzetén nem kapott kikötési engedélyt Olaszországban, és végül a franciaországi Toulonig kellett hajóznia, hogy kiköthessen.

Az olasz hatóságok ezenkívül nemrég őrizetbe vettek migránsok mentésében segédkező önkénteseket, mert nem tartották magukat az új, szigorú szabályokhoz. A mentésben részt vevők viszont arra panaszkodtak, hogy az olasz hatóságok zaklatják őket, intézkedéseikkel pedig emberek életét veszélyeztetik a Földközi-tengeren.

Korábban írtuk