A belügyminisztérium közleménye szerint Matteo Piantedosi lépésváltást sürgetett az Európai Unió migrációs politikájában. A bevándorlásért felelős svéd miniszternek hangsúlyozta, hogy az „egyetlen igazi szerkezeti megoldás a migráció problémájára az EU számára Afrikában található”.

Hirdetés

Piantedosi kulcsfontosságúnak nevezte az új migrációs és menekültügyi paktumról zajló tárgyalásokat. Elismerését fejezte ki a soros svéd uniós elnökség munkájáért annak érdekében, hogy az egyeztetés célba érhessen az uniós tagországok bel- és igazságügyi együttműködésért felelős minisztereinek június 8-i luxemburgi ülésén.

A telefonbeszélgetés során szó volt Olaszország tehervállalásáról az erősödő migrációs áramlattal szemben, és arról a segítségről, melyet az Európai Unió nyújthat Rómának.

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy az olasz kormány továbbra sem az országba érkező migránsok más európai uniós tagállamba való áthelyezésére törekszik, mivel a szétosztás „nem bizonyult szolidáris mechanizmusnak, miként megszületésekor tűnt”.

Olaszország nemcsak európai szinten, hanem Afrikában is aktívan dolgozik – hangsúlyozta Antonio Tajani külügyminiszter a polgári védelem euro-mediterrán együttműködéséről rendezett konferenciáján hétfőn Rómában. Tajani emlékeztetett, hogy az ország tengerpartja hétezer kilométer hosszú, valamint célállomásnak számít a balkáni migrációs útvonalon is.

Giorgia Meloni miniszterelnök kedden Tunéziában egyeztet a migrációs helyzetről, ugyanez lesz az egyik témája Olaf Scholz német kancellár csütörtöki római látogatásának is.

Olaszországba az év eleje óta – a belügyminisztérium legutolsó adatai szerint – több mint 50 ezer migráns érkezett. Tavaly az év ugyanezen időszakában az érkezések száma húszezer alatt volt.

Korábban írtuk