Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az illegális bevándorlás visszaszorítását célzó intézkedésről hétfőn este döntött a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette közrendi és közbiztonsági bizottság Rómában.

Az olasz belügyminisztérium közleménye szerint az intézkedés az embercsempészek elleni aktívabb fellépést is szolgálja. A tárca hozzátette: annak érdekében, hogy az észak-afrikai partokról érkező illegális migránsok száma csökkenjen, a jövőben fokozottan vetnének be felderítő repülőgépeket, illetve szorosabbra fűznék az együttműködést Tunéziával az embercsempészek elleni küzdelemben.

Az olasz sajtó arról számolt be, hogy még a nyár vége előtt Olaszország további tíz hajót engedne át a líbiai parti őrségnek szintén az embercsempészek elleni fellépés érdekében.

Salvini döntését, hogy a haditengerészet hajóit nagyobb mértékben vessék be az illegális bevándorlás megfékezésére, egy vita előzte meg Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszterrel. Salvini azzal vádolta Trentát, hogy nem támogatja elég meggyőzően az illegális migrációval szembeni erőfeszítéseit. Trenta azzal válaszolt, hogy az embercsempészet felszámolását célzó, Sophia névre keresztelt uniós művelet nélkül arra kell számítani, hogy a civilszervezetek mentőhajói fokozzák tevékenységüket a Földközi-tengeren.

A Mediterranea olasz civil szervezet egyik hajója, az Alex 54 embert mentett ki múlt csütörtökön a líbiai partoknál, a következő napon 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségügyi okok miatt. A hajó – fedélzetén 41 migránssal – múlt szombaton kötött ki Lampedusán, dacolva Salvini tiltásával. Olaszország már korábban lezárta a kikötőit a menedékkérőkkel érkező civil mentőhajók előtt.