Az orosz állampolgárt egyebek között banki csalással és azzal gyanúsítják, hogy a Venezuela ellen elrendelt szankciók megsértésével olajat szállított a latin-amerikai országból. A férfit tavaly októberben fogták el egy nemzetközi elfogatóparancs alapján a milánói Malpensa repülőtéren, s azóta házi őrizetben van.

Hirdetés

A milánói fellebbviteli bíróság kedden közölte, hogy hozzájárult ugyan Artyom U. kiadatásához, de csak kettővel ért egyet az Egyesült Államokban terhére rótt négy vádpont közül. A törvényszék a döntésével elutasította, hogy a gyanúsítottat amerikai katonai technológia csempészése és pénzmosás címén is kiadják az amerikai igazságszolgáltatásnak.

A férfi védője még fellebbezést nyújthat be a római legfelsőbb bíróságon.

Az amerikai ügyészség tavaly Artyom U. és négy másik orosz állampolgár ellen emelt vádat, amely szerint amerikai gyártóknál vásárolt olyan katonai eszközöket szállítottak orosz vevőknek, amelyek egy része később az ukrajnai harctéren tűnt fel. A vádhatóság szerint a gyanúsítottak egy német vállalkozást használtak a katonai technológia, valamint a venezuelai olaj Oroszországba szállítására.

Korábban írtuk