Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én
Hirdetés

A vasárnapi választások előtt néhány nappal, a szombati kampánycsendre is készülve az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá, Olaszország és a Liga pártok alkotta szövetség vezetői egyhangúlag kiálltak Olaszország stabilitásának helyreállítása mellett.

Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország vezetője elsőként szólalt fel. A 85 éves politikus, aki négy kormányban szolgált az ország miniszterelnökeként, elítélte a „pénzügyi elnyomást és a migránsok ellenőrizhetetlen invázióját”, hozzátéve: „Olaszország nem akarja, hogy a baloldal kormányozza”. Leszögezte: azért egyesültek a másik két párttal, „hogy elkerüljük országunk tekintélyelvűségbe sodródását”.

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője emlékeztetett rá, hogy belügyminiszterként egyszer már megakadályozta az illegális bevándorlók olaszországi partraszállását, s kormányra kerülve most sem cselekedne másképp.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek miniszterelnök-jelöltje közölte: „erős mandátumok megszerzésével szilárd, kohéziós kormányt fogunk építeni, amely öt évig hatalmon marad majd”.

Meloni – akinek jó esélye van rá, hogy az első nő legyen Olaszország miniszterelnöki posztján – azt mondta, hogy a megalakuló kormány összetételére több lehetőség is megfordult a fejében, az azonban biztos, hogy egyetlen tisztségviselőt sem venne be a kabinetbe, aki a Mario Draghi vezette, lemondott kormányban szolgált.

Giorgia Meloni már szerdán bejelentette, hogy a győzelemre készülve a jobboldal elkészítette kormánynévsorát, s amennyiben a szövetség nyeri meg a választást, az Olasz Testvérek pártja a gazdasági, külügyi, belügyi és védelmi tárcát szeretné magáénak tudni a kormányban.

Matteo Salvini ugyanakkor csütörtökön leszögezte, hogy a jobboldali szövetség vezetői – amennyiben sikerül többséget szerezniük a vasárnapi választáson – együtt fogják megalkotni a következő kormányt. „Nincsenek sem férfiak, sem nők, akik egyedüli parancsnokok lennének” a szövetségen belül – jelentette ki, hozzátéve: „mindenkinek megvannak a maga ambíciói, jogos törekvései, de várjuk meg, hogy az olaszok leadják szavazataikat, és majd akkor felépítjük a csapatunkat”.

Salvini közölte továbbá, hogy az új kormány első dolga egy energiaügyi rendelet meghozatala lesz, „hogy azonnal megakadályozzák az áram- és gázszámlák növekedését”.

A felmérések, melyeket utoljára a választások előtt két héttel közöltek, mintegy 46 százalékos támogatottságot mutatták a hárompárti jobbközép koalíció számára, ami a kétharmados parlamenti többséghez is elegendő lehet. Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a szavazóképes lakosság legnagyobb táborát, mintegy negyven százalékot a bizonytalan szavazók alkotják, a választás eredménye emiatt könnyen eltérhet a becsült kimeneteltől.

Jóllehet a választás előtti népszerűségi listán a PD szorosan követi az első helyen álló Olasz Testvérek pártot, a jobbközép koalíció győzelmet jelentő többséget szerezhet, s nem javítja a PD kormányalakítási esélyeit az sem, hogy vezetői kijelentették: nem hajlandó szövetségre lépni az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), mivel az „nagy szerepet játszott a Mario Draghi vezette kormány vesztében”.

Levélben már egy héttel a választások előtt lehetséges volt szavazni, felmérések szerint ugyanakkor félő, hogy a legnagyobb problémát az új kormány megalakulása fogja jelenteni: a Sky Tg24 hírtelevízió szerint az is előfordulhat, hogy az új parlament első üléséig, október 13-áig nem alakul meg a kormány, így akár a jövő évi költségvetési csomag parlamenti elfogadása is kitolódhat.

A jobbközép csütörtöki kampányzárója után pénteken a baloldal tartja meg a választás előtti utolsó nagy rendezvényét a római Piazza del Popolo téren.

Korábban írtuk