Olaszország befogadott 51, védelemre szoruló menedékkérőt Afrikából, a menekültek a világszervezet segítségével legálisan utazhattak be az országba – közölte szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Az olasz belügyminisztérium szerint közülük 15 menedékkérőnek már el is ismerték a menekültstátuszát.

A javarészt nőkből és gyermekekből álló csoportot a polgárháború sújtotta Líbiából mentették ki Nigerbe, mielőtt Európába vitték volna őket. A csoport tagjai különböző jogcímeken kiállított vízumok segítségével, egy úgynevezett humanitárius folyosón keresztül, törvényesen utazhattak be Olaszországba.

Repülőgépük szerdán a Róma melletti katonai repülőtérre érkezett, ahol a bevándorlásellenes politikájáról ismert Matteo Salvini belügyminiszter fogadta őket.

A légibázison novemberi napsütésben elmondott beszédében Salvini azt mondta: „Ez a napos idő a legjobb arra, hogy fogadjuk ezeket a gyerekeket, s apaként a legszebb jövőt kívánom nekik a reményeim szerint a következő ötven évre hazájukká váló országban.”

Ugyanakkor ismét hangsúlyozta, hogy csak a „valódi menekültekért” kíván síkra szállni. „A célom az volt és továbbra is az lesz, hogy szélesre tárjam a háború és szenvedés elől menekülők előtt Olaszország kapuit, s bezárjam azok előtt, akik háborút akarnak hozni otthonainkba” – mondta.

Az olasz belügyminiszter, aki korábban lezáratta az olasz kikötőket a migránsokat mentő civil szervezetek hajói előtt, emellett további humanitárius folyosókat ígért kialakítani az UNHCR közreműködésével.

„Ez mindössze az első egy sor repülőből, elkötelezem magam e mellett … ez nem egy egyszeri dolog, csak mert közeleg a karácsony” – tette hozzá Salvini.